Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2010 21:03 - Ще купи ли наистина Гергов „Труд” и „24 часа”?
Автор: slivenplus Категория: Новини   
Прочетен: 921 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.07.2010 22:04



  image Красимир Гергов
снимка:Вяра Йовева Всекидневниците „Труд” и „24 часа” стават собственост на бизнесмена Красимир Гергов. За тях той ще заплати на сегашните германски собственици във WAZ с централа в Есен около 60 млн евро.Това съобщиха за Frognews.bg източници от Вестникарска група България.
Сделката щяла да се финализира до седмица-две. Така Красимир Гергов ще придобие дружество, специализирано в извършването на издателски услуги и e на българския пазар повече от 10 години. ВГБ е най-голямата издателска група за периодични печатни издания в България. Компанията притежава издателствата “Медиа Холдинг” АД, “168 часа” ЕООД, “Издателство за списания Медиа” ЕООД, “Медиа Партнер” ЕООД, “Пресгрупа Утро” ЕООД, “Български фермер” ООД и Книгоиздателска къща “Труд”.

Създадена в началото на 1997 г., ВГБ наложи в България познатия в Европа модел на немския вестникарски концерн ВАЦ, който обединява централизираното управление на дейности като производство, снабдяване, разпространение, реклама, маркетинг и др.

В последно време обаче очевидно този модел не работи както преди. Германските собственици признават, че търпят големи загуби по линия на рекламните постъпления. Спадът само през последната година е с близо 40-50 на сто. Освен това тиражите на „Труд” и „24 часа” също вървят надолу. В. „Труд” се печата в тираж от 70 - 75 хил. бр., а в. „24 часа” – 60 - 65 хил. Запознати твърдят, че от тях се продават не повече от 70 процента.

Слуховете около преговорите за продажбата на популярните издания придизвикали голямо напрежение в редакционните екипи. Някои от версиите, разпространявани в медийните и бизнес средите, сочат, че се очаквало обединяване на вестниците „Труд” и „24 часа”. „Трудоваците” обаче били притеснени, че ръководството на „часовете” имало силни позиции пред новия купувач и дори посредничело при сделката, което давало предимство на конкуретния вестник. Според други слухове главният редактор на „Труд” Тошо Тошев разговарял със собствениците в Есен, опитвайки се да спаси своя екип. Не било ясно обаче каква договорка е постигнал и дали тя ще залегне в договора за продажба.

Много е вероятно Красимир Гергов, който има голям опит в ръководенето на медии, да повери преструктурирането на екип, посочен от него. Очаквали се и сериозни съкращения на журналисти, както и в администрацията.

Кандидат за купуване на германската вестникарска империя в България била също Нова българска медийна група на Ирена Кръстева. Тя притежава вестниците “Монитор”, “Телеграф”, “Политика”, “Засада” (бивш "Експрес"), “Меридиан мач”, 50% от регионалния всекидневник “Борба” във Велико Търново, както и на “Балкан българска телевизия” (ББТ) и на ТВ7. В хода на преговорите обаче са се отказали заради високата цена, поискана от германците.

Красимир Гергов ще стане собственик и на сградата на ВГБ – Полиграфическия комбинат „Д. Благоев” на бул. „Цариградско шосе” 47. Не е ясно все още дали в сделката влиза и печатницата на групировката.

Не е ясно каква ще е съдбата на в. "Класа", който също се счита за собственост на Гергов.

Красимир Гергов е роден на 30 септември 1961 година в София, България. Завършва Висш институт за физическо възпитание и спорт, специалност "Туризъм, алпинизъм и ориентиране" и спортна журналистика. Специализира World Report в СNN, Атланта и Лондон. Професионалната му кариера се развива в сферата на маркетинга, рекламата и консултирането на медии. Някои от основните му дейности са: Президент е на рекламна агенция „KRES", България – първата българска агенция за пълно рекламно обслужване, партньор в „News Outdoor", България, консултант на Newscorp за България (bTV) и за Сърбия (Fox TV); консултант на Central Europe Media Enterprises за България (PRO.BG и RING.BG); собственик на първата частна телевизия у нас с програма на CNN и на първото частно национално радио съвместно с Радио „Свободна Европа”; председател на Националния борд по туризъм от 2008 г.; основател на Българската асоциация по голф и т.н Това може да се прочете в личния сайт на бизнесмена.

Според публикации в медиите Гергов е и един от най-богатите българи и е завършил и Школата на МВР в Симеоново, заедно с Богомил Бонев, ексвътрешен министър и банкера Емил Кюлев, който бе убит през 2005 г.

Изнесената информация не  е вярна, г-н Гергов в момента е на почивка извън страната, това заяви за  Frognews.bg Анна Русчева, PR на Красимир Гергов.
 Frognews.bg


Тагове:   млн,   „труд“,   „24,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930