Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2010 19:35 - Руски мафиоти разчистват сметките си в България
Автор: slivenplus Категория: Новини   
Прочетен: 1578 Коментари: 0 Гласове:
0




image image

Група руснаци, които с години са се подвизавали в България като честни бизнесмени и инвеститори, са изгонени от страната след разработка на ДАНС.
Всички те са с израелски паспорти, много богати, със солидно присъствие на българския пазар. Официалният повод за изгонването на повечето от тях е, че са организирали изпълнението на мокри поръчки в България и Русия.

Сред най-известните руснаци в групата е Константин Циганов – Костя, смятан за един от лидерите на Уралмашевската престъпна групировка в Екатеринбург. Той е издирван над 17 години. В България Циганов е действал заедно с Андрей Панпурин, с когото са и съдружници в няколко фирми, инвестиращи в строителството. Двамата са издирвани от Русия чрез Интерпол с черна бюлетина, която се прилага към хора,

търсени за много тежки престъпления

включително и убийства. Справка в Дакси показва, че Циганов и Панпурин участват в редица дружества у нас, сред по-известните е “Лаудис холдинг”. Името на фирмата нашумя покрай убийството на кмета на Елин Пелин Янко Янков през 2007 г. Тогава става ясно, че руснаците търсели пари от него заради провалена сделка със земя.

Чрез редица дъщерни дружества “Лаудис холдинг” участва в проекти за строеж на почивни станции, хотели и СПА-центрове в цялата страна. Сред по-известните проекти на холдинга са изграждането на жилищни комплекси в “Драгалевци” и “Бояна”, фирмата на руснаците строи също в Банско и Царево.

Въпреки че е издирван, в България Циганов е бил посрещан радушно дори и сред високопоставени държавни служители. Пред всички тях той се представял за човек на определени руски лобита със силни позиции във властта. Доказателство за това е и фактът, че издирваният опасен престъпник Циганов успява да се уреди с офис в един от блоковете на БОДК в столичния квартал "Изток". където живеят шефове на служби от МВР и дипломати.

Справка в Дакси показва още, че Циганов участва в управителния съвет на Сдружение “Спортен клуб ЦСКА-хокей”, според запознати руснакът е спонсорирал и футболния отбор на армейците.

Сред изгонените руснаци е и Роман Мирецки - изпълнителният директор на "Интер РАО България", която притежаваше 71% от капитала на "Химко – Враца”. Преди време името му нашумя и покрай слуховете, че поддържа интимна връзка с бизнесдамата Лора Видиндлиева. Самият той се представя така: “Аз съм евреин и мултимилиардер. Роден съм в Ташкент, живея в огромна къща в Лос Анджелис.

Съпругата ми е "Мис Беларус"

Имам три деца. Обичам България и Русия!"

От България е експулсиран и братът на Роман – Офер Мирецки. Той пък е известен като баща на четири дъщери и инвеститор в строежа на два от моловете във Варна.

В групата на изгонените руснаци е и Леонид Беренбаун. Неговото име също се свързва със скандалите покрай “Химко Враца”, но нашумя като основен конкурент на Роман Мирецки. Преди години именно той сигнализира руските спецслужби, че Мирецки е подменял документи и си е присвоил чуждо име. През 2005 г. Беренбаун се появи дори в компанията на руския посланик по това време Анатолий Потапов и бе представян като уважаван гражданин.

Най-непознат у нас е Анатолий Дремлюг. Предполага се обаче, че той е влязъл в страната ни с протекциите на Константин Циганов.

Кръстникът на уралската мафия

Константин Циганов и брат му Григорий Циганов (известни в Русия като “циганетата”) са лидери на организирана престъпна група в уралския град Екатеринбург, по-точно на цяла разклонена структура – “октопод”, с нарочно заплетени връзки, пуснала пипала още в Латвия, Швеция и Израел.

В началото на 90-те братята Циганови стават централни фигури в Обществено-политическия съюз “Уралмаш”. Заедно с тях пристигат и други “авторитети” – основно техни роднини, съседи и съученици като Александър Хабаров (Хабар), Сергей Терентиев (Тереха), Сергей Воробьов, Сергей Курдюмов, Андрей Панпурин, Игор Маевски и Александър Круг, завършил земния си път в София през 2000 г.

Роденият през 1958 г. Костя Николаевич Циганов се прочува като един от най-изявените организатори на криминални структури, след като успява да сплоти разпокъсаните улични банди в единна мощна групировка. Окичил се с лаврите на “кръстник” на уралската мафия, Циганов вече поставя пред себе си и своите съмишленици по-мащабна задача – да завземат ключовите постове в органите на местната власт.

Въпреки очевадната криминална мощ на “Уралмаш” неговите конкуренти се оказаха много сурови и неотстъпчиви играчи. За най-силен противник на “Уралмаш” се смята друга ОПГ – “Централна”, контролираща центъра на Екатеринбург. На изборите в Свердловска област лидерите на “Централна” действаха против тогавашния кандидат-губернатор Едуард Росел. Противоборството между него и “централните” продължава няколко години. Експерти в тематиката са на мнение, че и

загадъчната смърт на Александър Круг

в София е свързана с битката за надмощие в криминалната власт в Екатеринбург. На фона на всичко това най-малкото странно изглежда внезапното отпътуване на Круг за България буквално дни преди изборите за местната Дума, в които той също е кандидат.

Първият залп на бандитската война прозвучава в Екатеринбург на 16 юни 1991 г., когато килър от “централните” прострелва Григорий Циганов през прозореца на дома му. Автоматният куршум “блондо” 12 калибър пробива черния дроб на Циганов и той издъхва още в линейката на “Бърза помощ”.

На 14 април 1993 г. е задържан един от “уралмашците” – Игор Маевски. Константин Циганов, измъквайки авера си, се опитва да окаже натиск върху жена му. Тя подава жалба в милицията и съответното подразделение и осигурява охрана при срещата й с Костя в неговия офис. Незнайно защо половинката на Маевски се задържа там по-дълго от определеното време. При такъв случай спецзвеното е имало заповед да атакува. Елиминирайки с изстрел камерата за външно наблюдение, командосите изкъртват вратата с автоматични откоси и нахлуват вътре. И арестуват “цигането”.

Според информация от руските медии забягналият първоначално в Обединените арабски емирства, а след това в България Костантин Циганов все още е лидер на Уралмашката групировка. По данни на Управлението за борба с организираната престъпност /УБОП/ за Свердловска област от юни 1994 г. той е бил обявен за общонационално издирване. От началото на септември 1996-а по решение на Главната прокуратура на Русия наказателното дело и издирвателните мероприятия срещу Циганов са прекратени.

На 5 юни 2000 г. трупът на 36-годишния лидер на ОПС “Уралмаш” Александър Круг е открит в апартамент на столичната улица “Незабравка” (където през октомври 1996-а бе застрелян и Андрей Луканов). Круг пристига в София по покана на своя познат Андрей Папурин. Именно той открил тялото на обесилия се в банята Круг. Тогава полицаите не откриват следи от насилие по тялото на мъртвия и приемат, че руснакът се е самоубил. В същото време приятели на Круг твърдят пред руски журналисти, че той не е имал никакви причини да сложи край на живота си. Разследването на загадъчния инцидент стига до “под кривата круша”.

Александър Круг, който последните години от живота си е прекарал в Екатеринбург, е известен сред местните хора като президент на корпорацията “Европа” и като съучредител на няколко фирми – “Хризолит”, “Мехко”, “Фрименс”, “Григорий”, “Делфин”. Бил е инициатор и за създаването на Благотворителния обществен фонд за социална поддръжка на въоръжените сили на Руската федерация. През 1997 г. се кандидатира за депутат в Държавната дума, но заема едва 14-о място от общо 16.

През 2000 г. прави нов опит да стане депутат, вече в местния парламент, но ненадейно заминава в България малко преди назначените за 18 юни избори.

http://www.blitz.bg
Мария НИКОЛАЕВА,
Мариан ЛАКОВ


Тагове:   България,   мафиоти,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930