Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2010 09:01 - Приватизация на водата? Това може да събори ГЕРБ
Автор: slivenplus Категория: Политика   
Прочетен: 821 Коментари: 0 Гласове:
0




image

ВАЛЕРИ НАЙДЕНОВ

Напоследък в София е на мода следният анекдот от серията "златна решетка". Що е рецесия? Когато съседът остане без работа. Що е депресия? Когато аз остана без работа. А що е възстановяване? Когато Симеон Дянков остане без работа.

Изглежда, анекдотът не е съвсем без основание. Г-н Дянков носи традициите на Световната банка, която дълги години изнудваше болните държави да си приватизират водния сектор.

И ето, правителството обяви, че догодина ще даде целия ни воден сектор на концесии. Вярно, това го обяви министър Плевнелиев, но зад него личи почеркът на душманина на БАН, главният клатещ партийния рейтинг. Това обаче е най-сигурният начин ГЕРБ да започне да губи избори. Защото точно заради тези приватизации българинът обърна гръб на НДСВ и СДС.

Водната приватизация е една от причините, поради които консерваторите в Англия паднаха от власт. В Боливия фирмата “Интернешънъл уотър”(ИУ) предизвика бунтове и революционна смяна на властта.

Оттам ИУ дойде в Източна Европа, навсякъде изтегли десетки милиони кредити и след 2 г. изчезна заедно с парите. Същото стана и в София. Преди 3-4 г. фирмата за мониторинг на концесията “Омонит” изнесе потресаващи факти - оказа се, че шопските салати се осчетоводяват като инвестиции. Имаше и данни за сериозни документни престъпления, работата стигна до прокуратурата, говореше се за разваляне на концесията, но въпросът бе решен принципно - фирмата за контрол бе изгонена. И сега никой не знае къде отиват парите ни.

Не е ясно защо ГЕРБ няма търпение да вкара и себе си, и държавата в този скандал. Ясно е само, че тази мярка задълбочава кризата.

В момента икономистите се чудят как да увеличат паричната маса и да засилят потреблението без да развалят валутния борд. Засега още не са го измислили. Затова пък Плевнелиев вече е готов с решение как да направи точно обратното - да отвори още една врата, през която паричните потоци да напускат страната, свивайки още повече потреблението.

Един от мощните фактори на българската рецесия е приватизацията на естествените монополи и публичните услуги.Без да създават каквато и да било нова стойност, чуждите компании източват все повече пари от гражданите и ДКЕВР не е в състояние да ги спре. България прилича на човек с отворени вени, който постепенно губи цялата си кръв. Аргументите, с които г-н Плевнелиев оправдава водната приватизация, са комични. Той започва с това, че за цялостната подмяна на ВиК мрежите били нужни 4 млрд. евро, а държавата нямала пари. Излиза, че той обещава безплатен обяд.

Концесионерите ще ни подарят 4 милиарда. Истината е, че всички инвестиции винаги се заплащат от гражданите. Само че при частните концесии обикновено се заплаща поне 2 пъти повече. Вместо една кожа, те дерат по три.

Примерът със “Софийска вода” е показателен. Докато предприятието бе общинско, гражданите плащаха по 14 ст. на кубик и въпреки това ВиК “София” успяваше да обновява мрежата и да бъде на печалба. Сега водата е 1,50 лв. и въпреки това “Софийска вода” е затънала в дългове, които ще изплащаме десетилетия. Всички сериозни инвестиции пак се правят от общината. “Ние сме европейски шампион по разхищение на вода. - аргументира се г-н Плевнелиев. - Загубите по мрежата са между 50 и 70%.” Но след приватизацията на ВиК “София” загубите не намаляха, а се увеличиха.

Всъщност държавата с най-малко разхищения на вода в Европа е Холандия. Там преди 4 години със специален закон бе забранена каквато и да било приватизация на водната мрежа. “Трябва да имасилна ръка, която да координира използването на този ресурс”, твърди министърът. Откъде накъде? Лъжа е, че едно национално ведомство ще упражнява по-строг контрол от общините и кметовете, които поне са под натиска на избирателя. Спомняме си епичните битки на г-н Борисов срещу държавната намеса в столичните концесии. Но г-н Плевнелиев съветва кметовете “да не се дърпат” при отписването на общинската собственост и прехвърлянето й в новите сдружения. Напротив - те са длъжни да се дърпат! Тази дейност е тяхно задължение пред гражданите. Тя не им е дадена за да я прехвърлят на някакви външни сили!

Не българският, а световният опит показва, че обществената собственост върху естествените монополи е много по-ефективна от частната. Нужни са инвестиции? Тъкмо общините имат достъп до много по-евтин кредит от частните фирми. И най-важното е, че общинските фирми все пак подлежат на контрол. Ако софийската топлофикация беше частна, никой нямаше да съди Вальо Топлото. Далаверите му щяха да са напълно законни. И не последно място е въпросът за националната сигурност - ако обявим язовирите си на търг, кой ще ги купи? Бас държа, че фирми от Турция и Гърция ще наддават два пъти по-дълго.

Резултатът ще бъде сериозен проблем не само за ГЕРБ, но и за АТАКА. Ако партията на Волен Сидеров ручне и това жабе, гарантирано няма да оцелее на следващите избори. Ако не го ручне, ГЕРБ спокойно може да изгуби предсрочно властта.

Изводът е същият като за референдума за турските новини. Както пееха едни рапъри - бате, по-добре недей...

24 часа



Тагове:   може,   приватизация,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031