Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2010 15:53 - Красимир Райдовски: В началото на мафиотския преход са Луканов и Гоцев!
Автор: slivenplus Категория: Политика   
Прочетен: 3509 Коментари: 0 Гласове:
0



image

  Красимир Райдовски е роден през 1946 г. В Пловдив. Завършил е ВНВУ "В. Левски", Велико Търново и Висшия икономически институт в София. Работил е в София прес, Българска национална телевизия и в Министерството на външните работи. Сега е пенсионер. Райдовски е бивш ръководител на пресслужбата на Министерския съвет, при управлението на Жан Виденов, в периода февруари 1995 г. - ноември 1996 г. - Как ще коментирате факта, че 80% от мутрите са били агенти на МВР, г-н Райдовски?
- Не знам кой титан на мисълта по каква формула е изчислил тези 80%! Да говори за 80 процента означава, че на този гений му е известен целия агентурен апарат на МВР и е извършил преброяване на т.нар. „мутри” в страната. Според мен е крайно време хора с претенции, че творят историята на нова България, да бъдат по-сериозни и да не се напъват да ни омайват по този елементарен начин. Политическите бръмбари от всички цветове, които търкалят тази тема 20 години, вече прекалено досаждат на 90% от нашия народ!

- Повечето подземни босове станали тайни агенти по времето на Жан Виденов?
- Явни агенти няма. Всички агенти са тайни. Вербовъчната дейност не е като да вадиш моркови на полето и всички около теб да знаят какво правиш... Това е една от най-конспиративните дейности в агентурно-оперативната работа и няма как да знам кой по кое време е вербован.

- Според министър Цветан Цветанов съпричастността на мутри към МВР потвърждава връзките на бившата ДС с криминалния контингент...
- Нито едно от лицата не е било нещатен или щатен оперативен работник в ДС или друга специална служба на МВР. Покойните Поли Пантев и Иво Карамански са били агенти на милицията. Останалите са били сержанти на явен щат като спортисти в спортния клуб на МВР - „Левски-Спартак”. До 1989 г. спортистите на МВР, МНО и Строителни войски бяха с офицерски или сержантски звания.

- Някой замисля ли се как тази инициатива на МВР ще се отрази върху ефективността на т.нар. вербовъчна дейност?
- Вероятно не. Но случаят не е прецедент. Прецедентът беше преди няколко години. Девицата на българската журналистика Ангелина Петрова, провокирана от „прогресивния младеж” Андрей Райчев, поиска от МВР да бъдат проверени и огласени публично имената на няколко свои колеги. За неин ужас обявиха и нейното сътрудничество с „омразното” й Шесто на ДС. И така се срина част от “безспорния авторитет” на уважаваната от всички нас мила госпожица.

- Ген. Атанас Атанасов заяви, че ДС е създала организираната престъпност у нас. Мнозина българи отдавна споделят това убеждение...
- Едва ли някой от тези, които днес непрекъснато си бършат засраните политически задници с плашилото ДС, е в състояние да дефинира бившата ДС. Всички те забравят, че от 20 години ДС като администрация, като система за обезпечаване на вътрешната и външна сигурност на бившата НРБ в рамките на МВР не съществува. Непоносимостта на Иван Йорданович Костов относно бившата ДС е напълно разбираема и обяснима, въпреки че и той ползваше активно услугите на бивши служители на тази ДС.
Едва ли ще ни стигне времето за тази тема, пък и кого ли го интересува вече. Иван е утвърждавал политикономията на социализма, съпруг е на партиен секретар, кандидатствал е за член на БКП. Той има основание да се чувства гузен и, заклеймявайки все що е свързано с комунизъма, си гради новото политическо лице.Сега разбирате ли защо Иван Костов, който публично не спира да критикува всичко, свързано с бившия СССР и Русия, даде на руснаците един от бисерите на българската икономика – “Нефтохим”.

- И все пак не Костов е в началото!

- Грехът на партийната камарила около Андрей Карлович, организирала дворцовия преврат от 10 ноември 1989 г., не е в това, че създаде условия за смяна на политическия режим в България. Тя само ускори този процес, който течеше във всички социалистически страни в резултат на несъстоятелността на икономическата система на СССР.
Грехът на тези политически деятели е в това, че преследвайки лични политически и материални интереси, създадоха предпоставки за подмяната на обществената ценностна система.
Тия, които ни водеха към светлото бъдеще на комунизъма, организираха разграбването на държавната собственост, прескочиха във времето на най-вулгарното престъпно натрупване на началния капитал за сметка на създаденото от целия народ, създадоха условия за зараждане на организираната криминална и стопанска престъпност.

- Каква е ролята на Андрей Луканов в зараждането на тази престъпност от нов тип, наречена от някои мафия?
- Неговият министър на вътрешните работи Атанас Семерджиев и заместникът му Любен Гоцев изхвърлиха като парцали от МВР 14 хиляди служители! Някои от тях минаха от другата страна. Това обаче не означава, че самата ДС е инкубатор на българската мафия или по-точно – организирана престъпност. Тия хора не са емблематични за морала на болшинството бивши служители на ДС. Ако някой иска да разбере как живеят те, нека дойде на погребение на наш колега...

- Споменахте и ген. Любен Гоцев?
- Откъде “скромният старец” намери пари да покани 500 човека на щедро огласения юбилеен рожден ден?! Този свят човек е съдружник и съсобственик през различни периоди в около 15 търговски фирми с най-различна репутация. Бих го запитал как се създаде “Източноевропейска петролна компания”/ИЕПК/ в началото на 90-те години и откъде се намериха огромните средства за закупуване на петрола, който компанията преработваше на ишлеме? Впрочем, в ИЕПК г-н Гоцев е съдружник с г-н Тенчо Хр. Тенев с когото Гоцев ме запозна в митичния хотел „Орбита” през далечната 1992 г. Според публикации от онова време г-н Тенев е залавян с контрабандни цигари, с каптагон...
Уважаваният професор по история, капитанът от Шесто управление на ДС Димитър Иванов, известен и като Гестапото, също не може да даде логично обяснение как стана първи вицепрезидент на митичната Мултигруп. Как направи първия си милион, как си купи къщите в Америка и Гърция ....
Години по-късно той самият даде за пример за корупция в сферата на управлението и дейността на същата тази Мултигруп.
Не мога да допусна, че генерал Атанасов, който е бил прокурор в прокуратурата на Тодор Живков, твърди сериозно, че бившата ДС е създала мафията в България. Българската мафия е родена в условията на просташкия преход от т.нар. реален социализъм към вулгарния капитализъм в етапа на първоначалното преразпределение на държавната собственост в частни ръце. В този процес, отстоявайки лични и корпоративни интереси, в различни периоди от време участват представители на всички политически партии в страната!

- Татяна Дончева каза нещо скандално: ”Не просто хора от ъндърграунда, а мафиотски босове са били привличани за сътрудници на МВР!” По този начин тези босове ставали недосегаеми?!
- Нещатни оперативни работници в службите са назначавани по време на всички правителства след 10 ноември, както и преди това. С тази разлика, че преди 10-и се назначаваха от средите на пенсионирани служители от службите. До момента, когато министър Румен Петков издаде заповед, с която тази категория престана да съществува.
Крайно грешно е мнението, че хора с прякори са назначавани като нещатни оперативни работници с цел да „стават недосегаеми”. Би било възможно теоретически някой да се спаси от служител на КАТ или ако се забърка в кръчмарски скандал.
Субекти от ъндърграунда ставаха недосегаеми в резултат на фиктивни вербовки. По този начин оперативните работници са в състояние да контролират кой колега и защо проявява интерес към „техния човек”, което им дава възможност да го закрилят при възникнала необходимост.

- Привличането на знаковите фигури е било елегантен начин политическите сили да използват финансовите ресурси на групировките по време на избори?
- И без да бъдат привличани към сътрудничество, всички партии ползват финансови ресурси от групировките. И не само по време на избори. След 10 януари 1997 г. Илия Павлов присъстваше сред официалните гости в парламента по време на клетвата на всяко правителство. За разлика от 1995-а, когато беше изгонен от правителствената резиденция “Бояна” по време на посещението на руския премиер Черномирдин...

- Смятате ли, че след като премиерът Бойко Борисов разпореди да се съобщят кои добре облечени бизнесмени са сътрудничили на МВР, сега службите работят по-спокойно?
- Общественият интерес към спецификата в работата на службите е разбираем, но не той създава сериозното напрежение в работата им. Напрежението се поражда от стремежа за влияние върху тях от страна на разноцветните политически паяци.

Едно интервю на Мария Друмева

БЛИЦ



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930