Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2010 09:19 - Мераците на турския външен министър за нова Османска империя
Автор: slivenplus Категория: Политика   
Прочетен: 2290 Коментари: 1 Гласове:
0



 

Димитър В. Аврамов

Днес на официално посещение у нас пристига турският външен министър проф. Ахмед Давудоглу, един от идеолозите на засилващата се имперска политика, провеждана от ислямисткия кабинет на Реджеп Ердоган и президентът Абдула Гюл. Гостът е автор и на изключително опасна доктрина за възстановяване на Османската империя чрез пълно икономическо, религиозно, политическо и културно-образователно интегриране на Турция с нейните бивши вилаети. Първият пробив бе направен спрямо Сирия на принципа "две държави - едно правителство", продължават сондажите и със Сараево. Същият принцип трябвало да се приложи и към България, според явно лишеният от дипломатически предразсъдъци  Давудоглу. На пресконференция в Ню Йорк през есента на миналата година пък той демонстрира изумителна самонадеяност, заявявайки, че Турция днес е достатъчно силна и тя може да влияе и определя политиката на Балканите и на държави в други региони.
В тон с тази имперска стратегия, пак с участието на професора, Анкара създаде цяла подробно разработена система за многопосочна експанзия в бившите вилаети и възстановяване на т. нар. османско културно-историческо наследство. За тази цел  работят цяла верига от специализирани звена, агенции и ведомства на правителствено равнище, финансирани от бюджета и от тайни фондове за пропаганда и дезинформация на общественото мнение. А визитата на министъра в София бе предшествана от целенасочени и манипулативни изложби и всевъзможни провокации срещу българската държава. Част от тях бяха обявени като "научни" симпозиуми (за фалшифициране на историята), "опознавателни" срещи, побратимявания и инструктажи на турската пета колона у нас - зад които пак прозира султанската великодържавна политика на управляващите в Анкара.

Имперската политика на Ахмед Давудоглу за възстановяване на Османската империя е логичен резултат от неговите пантюркистки и панислямистки схващания. Те бяха отразени още преди повече от 10 години в теоретичния му труд "Стратегическа дълбочина: мястото на Турция в международния политически ред". В него прозира ясно верният последовател на бащата на турския краен шовинизъм Зия Гьокалп и на друг ястреб с научна титла - Зекерия Беяз. Името на височайшия гост в София ще срещнем и около помпозните тържества в югоизточната ни съседка по повод 700-годишнината на Османската империя през 1999 г. Тогава Анкара организира и международен конгрес, докладите от който бяха събрани в луксозен сборник, разпространяван после и в Европа. Сред възхвалите за султанската варварска държава имаше и едно забележително по своя цинизъм "научно" четиво - груб фалшификат, в който целият български фолклор и нашите традиции бяха обявени за... турски. Авторът му - проф. Тюрклер Аджарооглу, не отстъпва на сегашния външен министър по своите османски блянове. И няма нищо чудно, че последният сега кръстосва столиците на бившите вилаети, за да търси почва, върху която да насади своята коварна доктрина за пълното им интегриране около Турция на принципа "две държави- едно правителство". Както успя със Сирия, а преди направи неуспешен опит в това отношение и с Багдад.

Не учудва и
неговото високомерие и самонадеяност,
отличителен белег на Високата порта, когато иска безцеремонно да натрапва своите великодържавни амбиции. Единствено учудени бяха някои анализатори, незапознати с имперския рефлекс на управляващите в Анкара по време на пресконференцията  на Давудоглу в Ню Йорк. На всички участници в нея външният министър заяви в прав текст, че Турция е регионална суперсила и всички трябва да се съобразяват с това. И че страната му била достатъчно силна, за да влияе и определя политиката на Балканите и на някои държави извън региона. Същото поведение на кабинета "Ердоган" пролича и когато Външната комисия към Камарата на представителите при американския Конгрес прие декларация за признаване на арменския геноцид. Същото видяхме и след неотдавнашното  решение на Швеция да защити истината за турските зверства срещу арменците през 1915 година и дори след забраната на Швейцария да се строят джамии на нейната територия.  Да си спомним и грубата намеса във вътрешните работи, заканите и неспирния рекет на турски дипломатически представители у нас, когато общинските съвети в над 10 областни градове също признаха страшните насилия на младотурците срещу милион и половина беззащитни мъже, жени и деца.
Неоосманските блянове на Ахмед Давудоглу не са случайно изпуснати думи на самонадеян министър, а официална политика на управляващите в Анкара. И за това говори и казаното от премиера Ердоган на едно неотдавнашно тържество в истанбулския квартал "Юскюдар". Ето го:

Ние всички турци сме рожби и наследници на Османския период
и като такива нямаме право да останем вечно затворени и обсадени в Анкара. Ние трябва да се отваряме навън и това го правим сега. Правим това, което е достойно за нас и което заслужаваме....Тази цел е напълно оправдана и трябва да я постигнем. Това е истината, която обяснява как и защо Османската империя се е простирала чак до Индийския океан...
Тази цел е именно пълното икономическо, религиозно, политическо и културно интегриране на бившите вилаети около Анкара и възстановяване на империята. С такива нагласи идва в София и външният  министър и визитата му ще бъде поредния сондаж в тази посока.
 

Антитурските настроения в Западна Европа се засилват

Докато Анкара се опитва да заблуди Европейския съюз с козметични реформи в областта на човешките права, репресиите срещу инакомислещите в югоизточната ни съседка ескалират. Това разбраха и в Брюксел и не случайно последният доклад за т.нар. напредък на Турция бе по-остър от предишните. В редица западни страни отново заговориха за замразяване на преговори за евентуалното й членство в ЕС.
След като забрани Партията на демократичното общество, само защото нейни активисти настояваха да се намери мирно решение на кюрдския проблем, правителството на Ердоган започна масови арести на неудобни за него кметове в югоизточните райони на страната. Жандармеристи нахлуваха в администрациите или в домовете на градоначалниците, без да се съобразяват с нарастващите протести на населението. Протестите се пренесоха и в Меджлиса, където депутати окачиха върху вратата на кабинета на Ердоган белезници, символизиращи пълзящата диктатура, съпроводена и с удари срещу светските принципи на държавата и тласкането й към Шериата.
Напрежението между Анкара и някои държави се превръща в перманентен дипломатически конфликт - или заради признатият от тях арменски геноцид, или заради решенията им да се забрани изграждането на джамии. Не секва, дори се засилва и напрежението с Кипър, окупиран от турската армия през 1974 година. Правителството на Ердоган продължава да лавира и подхвърля на Никозия всякакви уловки, предизвикали наскоро рязка ответна реакция. Предложените от Анкара 10 точки за урегулиране на отношенията между двете страни, управляващите в Кипър, начело с президента Димитрис Христофиас, определиха като "подигравка и шантаж".
Почти по същото време антитурските настроения в някои западни държави се засилват, особено показателни бяха неотдавнашните събития в Германия. Нейните специални служби проведоха предварително планирана операция в над 30 джамии, посещавани от турци - едновременно в Баден-Вюртенберг, Бавария, Хасен, Берлин. Северен Рейн - Вестфалия, Долна Саксония. Оказа се, че мюсюлманските центрове са превърнати от югоизточната ни съседка в място за проповядване на радикален ислям. При обиските бяха конфискувани компютри, дискове, религиозни материали, дори Шериатската книга "Жени, закриляни от исляма", преведена на немски език. А това не е първият подобен случай, преди време избухна друг шумен дипломатически скандал, защото някои от джамиите в Германия били превърнати от Анкара и в шпионски центрове.

 

Специализирани звена и поток от долари обслужват имперската политика на Анкара

В Турция са създадени множество специални звена, агенции и ведомства на правителствено равнище, които обслужват имперската политика на управляващите в Анкара за възстановяване на Османската империя чрез многопосочно проникване в бившите вилаети. Много от тях са маскирани под благовидни имена и една от задачите им е да разхубавяват образа на югоизточната ни съседка и да фалшифицират историята. Между тях е Агенцията за сътрудничество и развитие - ТИКА. Тя е формирана по подобие на американската Агенция за международно развитие и дейността й визира страните от най-близкото задгранично обкръжение, т. нар. "Турски свят", към който причисляват и България. В ръководството на  въпросната структура по обясними причини по правило влизат специалисти по преврати на чужда територия и кадрови служители на Националната разузнавателна служба МИТ - като Умут Арък, например.
Пак със същите експанзионистични цели функционират няколко Генерални дирекции: за контролиране на политическите отношения в Балканския регион, за връзките с организацията "Ислямска конференция", ръководена от Анкара и от държави, в които уахабизмът ,радикалният ислям, е официална религия ( Саудитска Арабия). Има и трета дирекция с особено важно значение - за работа с т. нар. външни турци, използвани като инструмент и пета колона за осъществяване великодържавната политика на Анкара. Нещо, което наблюдаваме години наред и в България. Тази структура е "профилирана" в областта на културно-образователното проникване в съседните държави, фабрикуването на исторически фалшификати и контрол върху дейността на Догановата антиконституционна партия ДПС. Дълго време тя бе управлявана от друг кадрови служител на МИТ и бивш консул в Бургас - Селчук Инджесу.
Отделно от тях в Министерството на външните работи са обособени специализирани звена за пропаганда и дезинформация и за работа със "сънародниците" в чужбина. В същата компания е и Министерството на културата и туризма - преди време негов шеф бе експертът по балканската политика и промиване на мозъци, после главен секретар на президента Абдула Гюл. Тук трябва да добавим и Генералната агенция за реклама, контрапропаганда и презентация ТАГМ, финансирана с около 24 милиона долара всяка година за "културни" прояви в чужбина. И в нейното ръководство от време на време се появяват персони с твърде любопитна биография. Един от тях е Алтан Караманоглу, пряк участник в подготвения от Анкара преврат в Баку в средата на 90-те години на миналия век, заедно с тогавашния резидент на турското разузнаване в Азербайджан - Ертурул Гювен.
Във всичките тези структури се наливат стотици милиони долари, част от тях се насочват и към специално създадения "Тюрк Танътма Фонду" - пак за пренаписване и фалшифициране на историята и за неутрализиране на антиосманските и антитурските настроения в чужбина. Разбира се, и чрез фабрикуване на отвратителни сурогати като "Митът Батак". Подготвена е и специална програма за създаване на 12-томна история на Османската империя, в която истината за многовековните турски зверства ще бъде заменена с удобни за Високата порта исторически "факти", създадени в лабораториите на т. нар. професорска мафия - също инструмент на пантюркистката и панислямистка политика на кабинета "Ердоган".

 

Провокации и „научни“ сборища срещу България предхождаха визитата на Давудоглу у нас

Целенасоченото проникване в бившите турски вилаети бе ознаменувано наскоро със серия от провокативни изложби за положението на "българските" турци и мюсюлманите у нас, както и от "научни" прояви за преиначаване на историята. Целта на някои от тях бе да възхваляват  т. нар. османско културно наследство - главно джамии, построени върху разрушените от азиатските орди църкви и манастири от Измир и Бурса до...София. Други бяха провеждани по изричното нареждане на външният министър Ахмед Давудоглу и съзнателно предхождаха днешното му посещение у нас.
В Бурса организираха "симпозиум" с многозначителното заглавие "Културните следи на османското ПРИСЪСТВИЕ на Балканите". Основен участник в него бе небезизвестното Дружество за култура и солидарност с балканските изселници (Бал Гьоч), начело с проф. Емин Балкан. Този ястреб с научна титла неотдавна участва в конспиративна среща в тамошното вътрешно министерство на тема по какъв начин българомохамеданите у нас да бъдат обявени официално за турци.
Основен докладчик била специалистката по фалшифициране на българската и гръцката история Невил Канук, която направи всичко възможно , за да скрие истината, че Томбул джамия в Шумен, например, е изградена върху руините на опожарена църква след османските нашествия. Въпросният симпозиум е част от стратегията да се разхубави османското "присъствие" на Балканите и по нашите земи, която бе подробно разработена през 2007 година пак в министерството на Ахмед Давудоглу.
По същото време днешното посещение на госта от Анкара бе предшествано и от друго събитие: в софийския археологически музей  подредиха фотоизложба под надслов: " Синан - архитектът, който изпревари много епохи". Тя бе открита от турския посланик Мехмед Гюджюк и възхвалява въпросния Синан едва ли не като вселенски строител. Естествено, не бе уточнено, че под изградените от него джамии стоят основите на разрушени църкви. Но помпозно се внушава на зрителите, че той  "превърнал Константинопол в Истанбул"-разбира се, без да се споменават османските варварства в някогашната бляскава византийска столица. Но пък ни натрапват внушението, че националния археологически музей бил стара османска сграда и че трябвало да построим "културен мост между Истанбул и София".
Неотдавна край Босфора се проведе и среща на представители на т. нар. "Турски свят". Там беше и делегация от Кърджали, изпратена от депесарския кмет на града Хасан Азис. От нейно име собственикът на фирмата "Каре Танътъм" - Халил Шен,  верноподанно поднесъл на министър- председателя Реджеп Ердоган  картина от все още българския източнородопски град на брега на Арда. А преди десетина дни, пак във връзка с посещението на външния министър Давудоглу у нас, в София бе организирана поредна бизнес -среща, на която  обсъждали по-нататъшното турско икономическо проникване в България.


 

 




Гласувай:
0



1. анонимен - с две думи
18.03.2010 16:50
Вие г-н Аврамов за европейците, които колонизираха стотици народи или американците, които унищожиха всички индиански племена ли говорите, или за това какво е направил пра-пра дядо Ви през столетията?
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930