Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2010 14:04 - Александър Томов: Скандалът с Дянков беше политическо харакири за Първанов
Автор: slivenplus Категория: Политика   
Прочетен: 822 Коментари: 0 Гласове:
0




image Борисов не трябва да повтаря глупостите на Станишев, казва в интервю за „БЛИЦ” противоречивият политик и бивш шеф на "Кремиковци" и ЦСКА Александър Томов е роден е на 27 април 1954 в София. Завършил е висше образование в УНСС и Икономическия университет в Санкт Петербург. Доктор на икономическите науки. Пред името му стоят много „титли” „бивш”. Бивш вицепремиер в правителството на Димитър Попов. Бивш депутат в 7-то Велико народно събрание, 36-то и 38-то Народно събрание. Бивш вицепредседател на БСП, председател на Гражданско обединение за републиката, съпредседател на Демократична алтернатива за републиката, председател на Българска Евролевица, председател на Българска социалдемокрация. През 1996 година се кандидатира за президент на България, но остава четвърти. Бивш председател на Надзорния съвет на ЦСКА. Бивш председател на УС на “Кремиковци” АД.

- Докъде стигнаха делата, които заведохте срещу Петър Димитров? А и вашето?
- Това, което мога да кажа по моето дело, е че това обвинение ще остане в историята на българското правораздаване може би като най-фрапантното в политическия свят. Според мен това обвинение е инспириран процес. Аз имам доказателства директно от кръга на Станишев. Инспирирано е поради политически причини, защото са искали да намерят виновни за парите на “Кремиковци”. Призовавам Димитров да си свали имунитета, ако иска един публичен дебат за “Кремиковци” и за виновните. Той се крие зад този имунитет, но аз съм завел дела срещу него и ще го съдя.
Ако той е ербап и ако иска да спорим, нека застане пред медиите. Става дума за поредица от груби политически грешки, които са били следствие на замисъла “Кремиковци” да бъде изчистен от стари задължения чрез механизма на една несъстоятелност, без да се гарантира външния инвеститор. Това е или дръзка некомпетентност, или гигантска злоупотреба.
Що се отнася до нападките срещу мен, мога още веднъж да кажа това, което потвърдиха всички свидетели на прокуратурата. Става дума за съвсем редовна сделка, не измислена от мен, а от собственика Прамод Митал. Нито един лев не е могъл да бъде отклонен, нито взет от който и да е от обвиняемите. А това доказва, че те не биха могли да имат лоша умисъл. А акциите на “Кремиковци” АД на българската фондова борса бележат огромен скок на горе по мое време. Няма по-безпристрастен документ от този на фондовата борса. След което държавата се намесва и следва… несъстоятелност на комбината.

- Какво мислите като икономист по въпроса за кризата?
- България за съжаление се различава от останалите страни, които са в икономическа криза. И за съжаление можем да констатираме, че една трета от фирмите няма да продължат да съществуват заради тази криза. Ако искат да оцелеят, трябва рязко да променят дейността си. Става дума не само за малки и средни фирми, но и за отделни големи фирми. За съжаление, това не е само моя прогноза. Това е прогноза на сериозни изследователски центрове. 2010 година ще бъде трудна, тежка година. Започва едно принудително преструктуриране на българската икономика.

- Накрая на мандата си предишното правителство предрече зимни бунтове. Зимата мина, а сега в началото на пролетта, започнаха да се бунтуват лекари, животновъди…
- Тройната коалиция непрекъснато плашат, защото това е шанс да се спасят от наказателно преследване. Сергей Станишев и неговата клика, и Ахмед Доган също, са част от голямата вина за срива на българската икономика. Това, което е правено като грешки през 2008-2009 година, се проявява през 2010-2011 година. Да се направи завой толкова бързо в икономиката не е възможно. Генерално Борисов и Дянков спасиха страната от страшен дефицит през 2009-а година. Можеше да се изпадне в много страшна фискална криза, ако не бяха взели тези извънредни мерки. Сега обаче, в дадената ситуация, трябва да констатирам и правя това професионално, че икономиката е свръх охладена. Тя има нужда от свеж ресурс. Ако този ресурс не влезе в близките месеци….

- Откъде да влезе?
- Моето предложение е, че при създадената ситуация бързо трябва да се извърши поне една, може и две операции с държавни ценни книжа, т.е. да се пуснат на свободния външен пазар държавни облигации и да се привлекат минимум 1 млрд. евро, които в дадената ситуация почти биха решили въпроса. Не съм оптимист, че антикризисните мерки ще бъдат достатъчни, макар, че генерално те са в правилна посока.

- Започнаха да се проверяват корупционни схеми от високите етажи и на сегашни високопоставени служители. Например един министър на здравеопазването си замина. ..
- Доколкото разбирам, оставката на този министър не е следствие на корупция, а на основата на принципна грешка и разход на държавни средства, но каквото и да е, мисля че това, което направи Борисов, е урок за всички, че който пипа в държавното, трябва да понесе отговорност. Защото вакханалията на Тройната коалиция е незапомнена и няма с какво да се сравни през изминалите 20 години демокрация. Нашите представи за кражби и за злоупотребите са били много по-малки, много по-малки! Говоря за заменките, които са мислехме, че са около 4-5 млрд., а сега те се оказаха за над 6,5 млрд. Няма такава кражба!

- Смятате ли, че премиерът Борисов ще намери специалисти и експерти за администрацията си поне до средно ниво? Това, че няма толкова кадри в ГЕРБ, е ясно. Ще му липсват доста хора…
- Борисов не трябва да повтаря глупостите на Станишев, който се ограничи във формулата 3-5-8. Затвори се в някакви съветски кръгове и стана заложник на групови частни, съветнически лица.

- Каква беше целта на президента, за да предизвика този скандал с Дянков и оттам да се стигне до искане за отстраняването му в парламента?
- Един известен посланик, чието име не мога да назова, каза пред мен, че това е политическа грешка. Аз ще кажа, че това не беше просто политическа грешка от страна на Първанов. Беше политическо харакири,
крупен политически автогол… С това противопоставяне на правителството, повод pа което беше скандала със Симеон Дянков, той наруши Конституцията. И то не е толкова в това, че е публикувал една стенограма, колкото във факта, че той се опитваше и се опитва да вземе позиция, която не е присъща на самата президентска институция. Очевидно зад това стоят една група съветници, провалени политици, които е събрал около себе си. Нито са политици, нито са съветници, но на които много им се иска да изиграят една собствена политическа игра. Не се страхувам да изброя имената им: Радоев, Бунджулов, Димитров, Карадимов. Така че това беше грешка на Първанов. Резултатът от тази грешка в крайна сметка ще бъде отслабване на държавата, поне в тази част и изолиране на президентската институция от важните неща в страната.


Интервю на Жоро Захариев


Тагове:   харакири,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930