Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2010 12:12 - Националният нихилизъм е опасен за бъдещето на България
Автор: slivenplus Категория: Политика   
Прочетен: 1742 Коментари: 0 Гласове:
0




Родолюбието е най-важното качество, за да остане един държавник завинаги в народната памет

Стефан СОЛАКОВ

 Трагичната кончина на полския президент Качински освен че потопи в дълбока скръб Полша, Европа и целия християнски свят, дава повод за размисъл относно обществената мисия на политиците и за наследството, което те оставят след приключване на земния им път. Анализатори и публицисти не пропуснаха да подчертаят, че загиналият държавен глава на Полша е бил противоречива личност (намек за известни недостатъци в неговото политическо поведение), но въпреки всичко е успял да изиграе ролята на обединител на 40-милионната славянска държава. Резервите към управлението на Качински се дължаха на неговия откровен национализъм, стигнал до сблъсъци с върхушката в Брюксел, но успял да извоюва редица привилегии на полския народ в рамките на ЕС, за които днес всички си спомнят с благодарност. Библейската максима "По делата им ще ги познаете" остава единствената и най-точна дефиниция за политическата кариера на един държавник и за спомените, които той ще остави на следващите поколения.
У нас единственият безспорен национален герой е Васил Левски, въпреки че напоследък и неговата светла памет е обект на нечисти посегателства от страна на безродници и чужди мекерета. Впрочем, ние си оставаме може би световни първенци по оплюване на личности и събития, които всяка нормална държава би се гордяла да запише в почетната книга на историческата си памет. Този национален нихилизъм е горчивата чаша, която са били принудени да изпият няколко поколения българи след Освобождението от турско робство. Колко точно го е казал Захари Стоянов, още в увода на своите "Записки...": "Както виждате, читателю, патриотизмът е бошлаф; той е съществувал само при турското владичество, а днес е невъзможно да се направи разлика между родолюбеца и шпионина; палмата на първенството се подава на тоя последния..." Горчивите думи на писателя-революционер са резултат на преки впечатления относно мръсните политически нрави в новата българска държава. Истинските борци за свобода и родолюбците са не само изтласкани от политическата и обществена сцена, но и принудени да водят мизерен живот в очакване не някое височайшо подаяние от узурпаторите на властта. Сестрата на Стефан Караджа проси из градските улици, бащата на Ангел Кънчев умира в крайна мизерия, а сестрите му пропадат из румънските вертепи. В същото време Народното събрание отпуска щедри помощи и пенсии на някакъв немски келнер, на австрийска певачка, на кафеджията на Мидхат паша и прочие и прочие. Мила, родна и позната картинка, нали?
Защото и днес историята се повтаря в условията на рецидивен нихилизъм към всяка патриотична идея или политически проект, стъпил върху фундамента на българския национализъм. Впрочем тази дума беше обявена от нашенските мекерета едва ли не за антиконституционна, защото застрашаваше техните дребни душици и мръсни съвести, разчитащи най-вече на чуждите кукловоди и на техните юдински подаяния. Уродливостта на подобен род поведение ме удари като парен чук, когато онзи ден чух по БНТ новините около изборите в Унгария. Влизането на местните националисти в унгарския парламент беше наречено от българския репортер "тревожно събитие"!?

 А сега де, защо е таз тревога и откъде подобно внушение се е намърдало в главата на нещастния папагал от "Сан Стефано" 29? Били опасни пустите му националисти, защото викали "Унгария за унгарците!" Само преди 5 години и в българския парламент влязоха хора, за които България беше над всичко и както по-късно се видя, нищо тревожно и страшно не се случи. Пак имаше охкания и вайкания, но последвалите събития опровергаха провокациите и партия АТАКА се утвърди като отговорен и постоянен стълб на българската държавност. Манипулативната журналистика обаче продължава да работи на неотслабващи обороти и да внушава отровни съмнения по адрес на национализма не само в България, но и в останалия свят. Сторонниците на глобалното правителство не могат да се примирят с усилията на по-малките държави да запазят националната си идентичност и да се опълчат на всички опити за задушаване на историческата им памет.
При първото си посещение у нас турският външен министър Ахмед Давудоглу се държа като османски паша, тръгнал на обиколка из поверения му балкански вилает. Незабравимо ще остане интервюто му в БНТ, същата тази телевизия, която толкова се страхува от национализма. Пламнал от вълнение като ханъма от султански харем, главният международен анализатор Бойко Василев трескаво ласкаеше нахалния гост и се опитваше да ни внуши, че той разговаря, а ние, бунаците, слушаме "новият Хенри Кисинджър", появил се като пътеводна звезда на Балканите. Печалното подобие на журналист, което почти изпита оргазъм по време на интервюто, изобщо не включи, когато арогантният пришълец подхвърли мимоходом, че Турция не признава българските искания за овъзмездяване на прогонените тракийци и дори ще настоява България да плати с предимство претенциите на изселилите се български турци. Върхът на цинизма обаче, демонстриран от наглия гост, бе прекрачен в момента, когато турският външен министър заяви в прав текст, че българската държава е създадена след разпадането на Османската империя. Това грубо посегателство върху нашата история също бе пропуснато от ухиления като дебил коментатор на БНТ, което означава, че тази държавна информационна институция е трайно заразена от опасния вирус на националния нихилизъм, а тежката болест се усложнява и от липсата на азбучни знания сред нейните водещи журналисти.
И нашите предци, и ние, техните наследници, дойдохме на този свят в малка, но горда България. Нека в края на житейския път да оставим спомена за искрената ни обич към тази "Земя като човешка длан" и да завещаем на идващите поколения да опазят огъня на националната свяст и достойнство.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031