Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2010 07:05 - Костадин Чакъров: Тодор Живков е разработван като английски шпионин
Автор: slivenplus Категория: Политика   
Прочетен: 2407 Коментари: 1 Гласове:
1



image   Суперполицаят Гешев е напуснал България жив и здрав – слухът, че е застрелян тук, е пуснат умишлено от Антон Югов и ДС. Преди дни шефът на МВР Цветан Цветанов се закани, че ще направи публично известни всички архиви не само на ДС, но и тези на бившата Дирекция на полицията, та да се разбере кой кой е бил. И най-вече архива на легендарния суперполицай Гешев, в който би трябвало да са тайните за неговия агент Тодор Живков. В типичния си стил Цветанов не само се закани, но вече задейстава процедурата по селекцията на документите заедно с шефа на комисията по досиетата Евтим Костадинов. Какво обаче има в прахясалите / или опоскани / архиви министър Цветанов? Според някогашния поливалентен суперсъветник на Живков и настоящ лидер на “Съюз на комунистите в България” Костадин Чакъров – нищо! Той обаче разкрива сензационни тайни пред “ШОУ”.

- Г-н Чакъров, първо да попитам – “самоубит” ли беше легендарният шеф на УБО ген. Кашев, или не? Защо железен човек като него би си теглил куршума сам?

- Вижте, няма никакво убийство. Ген. Кашев наистина се самоуби. Шеф на УБО е една много тежка длъжност – охраняваш, осигуряваш, отговаряш за всичко. Така се сблъскваш и с проблемите от кухнята, включително тези на Семейството. След смъртта на Людмила Първия стана раздразнителен. Между Живков и Кашев постепенно се нагнети едно емоционално напрежение. След това се случи един гаф на прием, на който 80 човека се натровиха от някакъв баварски крем. Плюс това ген. Кашев като безкрайно честен и предан човек в последните години се опитваше да подскаже на Живков някои неща за Людмила и Владко.

- Какви неща?
- Последното, което преля чашата, беше една история с Владко. Беше се запилял някъде с тайфата си с уиски за цял месец. Свършили обаче яденето и му бяха пратили чрез УБО огромно количество кюфтета и други неща. Кашев като разбрал, като вижда, че синът на Първия спекулира с привилегиите си, не можа да издържи и се опита да предизвика на откровен разговор Живков. Това превърна напрежениието в отношенията им в

нескрита неприязън на Първия към Кашев.

Тодор Живков знаеше, че началникът на УБО е безкрайно честен и му е безкрайно предан, но и той не издържа емоционално. Разговорът наистина се състоя, но не завърши, както очакваше Кашев. Живков му каза, виж какво, вече 20 години не си почивал, преуморен си, имаш диабет и висока захар. Я иди на почивка, а като се върнеш повече няма да си началник на управлението и ще станеш зам.-министър на вътрешните работи. Кашев прие това много тежко, като лична оценка. Беше, колкото лоялен и честен, толкова и емоционален. Отиде на почивка в Хисаря, но не се върна. На практика той вече беше уволнен. Не можа да го преживее и се самоуби в стаята си.

Често сме разговаряли с него и много малко хора знаят - Кашев е бил един от оперативните работници, които са разпитвали персонала на цар Борис ІІІ. Разговарял е със самия Дубровски – началникът на тайната царска канцелария още от времето на Фердинанд. Много тайни знаеше от Дубровски, който му казал, че навремето Гешев е бил на обучение в Москва по линия на младежката секция на Коминтерна. Затова е познавал блестящо марксизма, ленинизма, съветската действителност и структури по онова време. След една година обучение се опитват да го вербуват, а той се връща в България и казва всичко на царя. Той оценява лоялността му и така започва кариерата му, макар и като долнопробен преследвач на криминални престъпници. Самият Борис ІІІ е работил с много сериозна агентура. Посланик в Москва е проф. Стаменов, който преди това е вербуван от НКВД.

Разбира се, царят знае и точно затова го праща. Така се сдобива с двоен агент, използван и от самия Берия в двойните му игри между германци и руснаци – едно от обвиненията, заради което го разстрелват след смъртта на Сталин. На всичко отгоре Гешев постепенно се превръща в най-довереният човек на царя. А знаете ли кой е Гешев? Доказан английски шпионин. Неслучайно след 9 септември 1944 г. Александър Цанков и другите тръгват да бягат през през Будапеща към Германия, а Гешев се насочва с архива си през Свиленград към Истанбул. Там установява контакт с англичаните и сега опитайте се да отгатнете каква е съдбата на прословутия архив на Никола Гешев.

- Гешев е разпознат и убит на път за Истанбул, а архивът му остава в България. След това просто е прочистен и унищожен от неговия специален агент Тодор Живков, който веднага след 9 септември като зам.-шеф на Народната милиция се заравя в документите на царската Дирекция на полицията. Така твърдят познавачите...
- Глупости. Живков е бил просто главен инспектор към Софийска областна милиция със съвсем други функции и статут на достъп до документи, а Гешев стига невредим до Истанбул, архивът му също и оттам заминава по предназначение.

- Докъде?
- Ще ви подскажа. По това време знаете ли кой е командвал цялата агентура и резидентурите към МИ6 в Южния фронт на Европа – Португалия, Италия, България, Турция? Това е Ким Филби / легендарният агент на КГБ в английските тайни служби – б.а. /. Не ме питайте повече, но би трябвало да се предполага в каква посока са отпътували досиетата на Гешев. Ще ви подскажа допълнително. Защо мислите, че беше разстрелян Трайчо Костов по нареждане на Сталин? Истината е, че името му фигурира в документите като агент, а руснаците се опитали да го превербуват, но той отказал. Тогава Сталин заповядва – да се разстреля. Оттук градете хипотезите си за пътищата на архива на Гешев до Истанбул и нататък. Има си хас да стигне до Ким Филби и да не се “телепортира” от Лондон до Москва. Между другото любопитството ми беше възнаградено.

Всяка година Ким Филби и жена му идваха на почивка само в България. Никъде другаде по обясними причини. Отсядаха в Симеоново, а за тяхната безопасност бе създадено специално отделение. Няколко пъти Григор Шопов им даваше вечери в скромната си къща край Панчарево. Веднъж се престраших и го помолих да ме вреди на една от тия вечери. Издебнах удобния момент и внимателно попитах - г-н Филби, вие имате ли някаква информация за нашия Гешев ... Той се направи, че не ме е разбрал и просто си допи водката. Професионален шпионин, който отнесе тайните си в гроба.

- Тогава излиза, че Живков е ровил из полицейските архиви не от страх за себе си, а за да открие нещо уличаващо съратниците му, да го използва в задаващите се вътрешнопартийни борби и т.н.?
- Казах ви, че няма такова нещо. Никога не е ровил. Тези слухове се раздухаха по-късно от хора, които заеха позиции с достъп до информация и пари, т.е. с възможност да крадат и мамят, но Живков не им даваше да го правят. Всъщност малко известно е, но когато през 1956 г. Тодор Живков стана първи секретар на Партията,

първото нещо, което направи, е да унищожи съответната част от архивите на Дирекция на полицията.

- Ами да! Преди това ги е прочел, прочистил и унищожил.
- Нищо не е чел. Нищо не е унищожавал лично. Просто нареди на съответните структури да бъдат унищожени. Направи го, защото дотогава партията се тресеше от взаимни подозрения и обвинения - кой какво изпял, кой кого предал и т.н. Беше нетърпимо. Сега, в интерес на истината, никой не е бил герой. Като видиш тоягата над себе си, все ще изпуснеш нещичко, нещо ще скриеш, но герои не е имало. Знаете ли, че един ден при мен дойде синът на Ферещанов – биячът на Гешев, борецът, който е побеждавал и самия Дан Колов. Планина от мускули, който навремето беше осъдил американците за 500 000 долара заради травма по тяхна вина по време на циркова програма. Застава пред мен един добре развит симпатичен младеж. За два часа му уредих задграничен паспорт. Едва като замина, отидох при шефа на ДС Григор Шопов и му казах, извинявайте др. Шопов, но си позволих да съдействам на сина на Ферещанов. А той промълви само – ами ако не се върне!? Да, но се върна.

Беше спечелил делото, взел парите, раздал голямата част насам-натам за благотворителност, помогнал на тоя-оня. Едва тогава си позволих да кажа и на Тодор Живков. А сърцето ми в гърлото. Той като чу, че се върнал, вместо да ми се скара, страшно се израдва: “Браво, бе! Виж каква страна сме, какви свестни хора имаме!”. И чак при тоя случай си позволи да се “похвали” - а баща му да знаеш как ме е бил,

бил ме е по тестисите, рита ме навсякъде,

знаеш ли какво е Ферещанов да те бие!

- Значи, вие сте убеден, че Тодор Живков не е специалният агент на Гешев, издънил много партийни операции и акции?
- Няма доказателства за нищо подобно. И никога не съм прокарвал подобни тънки внушения, както беше писала Искра Баева. Ама вижте, агентурата на Гешев беше елитна – на ниво началници на зони, движения, щабове и нагоре, а не на ниво свръзки като Тодор Живков. Ако има улики в някаква посока, те са, че Тодор Живков със сигурност е бил разработван като английски агент от ген. Мурджев, един от шефовете на ДС. Разработката започва през 1947-1948 г., когато Мурджев е още полковник. Тогава властта обсебват възпитаниците, които се връщат от Съветския съюз – Георги Димитров, Васил Коларов, Георги Дамянов и други знайни и незнайни московски кадри.

Някои заеха водещи постове в сектори, в които бяха напълно неграмотни. Просто казваха, ще правим това, което се прави в СССР. Една от заслугите на Живков, когато стана Първи е, че започна постепенно да ги заменя с национални кадри, които познаваха родната действителност. Получи се така, че народът го обичаше, а номенклатурата го мразеше, защото й пречеше. Заварвам го веднъж в кабинета, седи и разглежда една пушка на бюрото си. Вика, виж го бе, тоя! Ставаше въпрос за наш посланик в голяма западна страна. Не стига, че се подмазва на оня / външният министър Петър Младенов / с цели кашони уиски, праща му ги със самолет, ами си помислил, че и мен може да купи, пратил ми тая пушка. Знаеш ли колко струва? 7 000 долара! Откъде бе у тоя простак толкова пари! След няколко месеца “тоя простак” беше отзован.

- Да се върнем на разработката на ген. Мурджев. Имаше ли доказателства? Поне улики?
- Чел съм я. Сложно е. Още в началото има един доклад на английското посолство до Форин офис, че в България позиции започват да заемат и национални кадри, не само московски. Сред цитираните имена на челно място беше това на Тодор Живков.

- Вербуван?
- Не знам. Може би, по-скоро наблюдаван, както и от други западни посолства. По-късно, когато Тодор Живков стана вече пръв партиен и държавен ръководител, разработката беше прекратена.

- Гешев е доказан английски шпионин, Живков – предполагаем такъв. Няма ли тук връзка, приемстеност и пр. Впрочем каква е съдбата на самия Гешев?
- За всички тия неща могат да се градят само хипотези. От Антон Югов знам, че когато партията още се тресе от параноята, че Гешев е жив и може да издаде тоя или оня, той като министър-председател и ДС-шефът Руси Христозов се договарят да пуснат слуха, че Гешев е убит в България. Дори се симулира акция за търсене на гроба му. Всичко това е лъжа, измислица на двамата, за да успокоят духовете. Иначе никой не знае каква е съдбата на Гешев, който във всички случаи е напуснал България. Остана да броди само духът му, за да тревожи гузните съвести.

Едно интервю на Славей КОСТАДИНОВ


Тагове:   шпионин,


Гласувай:
1



1. анонимен - да, ама не, коста - виж какво пише още П.М-в
31.12.2010 19:46
http://bojanapankov.blog.bg/technology/2009/11/16/jivkov-chicho-na-simeon.437519
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930