Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2010 20:57 - Красимир Райдовски: Бойковите хора са като вувузели
Автор: slivenplus Категория: Политика   
Прочетен: 582 Коментари: 0 Гласове:
0




image   БСП и ДПС само крякат. Офицерът от разузнаването и бивш шеф на пресцентъра на премиера Жан Виденов - Красимир Райдовски, е роден в Пловдив. Завършил е ВНВУ „В. Левски", Велико Търново, и Висшия икономически институт в София. Работил е в София прес, БНТ и Министерството на външните работи. Той е известен с пиперливия си език и липсата на притеснение от всякакви теми.

- Жан Виденов сравни сегашния кабинет със своя, защото и тогава правителството започнало в добри времена, а по-късно обстоятелствата се влошили?
- Разликите са огромни! Правителството на Жан дойде само 4 години след дворцовия преврат от 1989 г. Тогава имаше силно враждебна медийна среда. Дори партийният вестник “Дума”, който би трябвало да подкрепя правителството на своята партия, в резултат на личните отношения на главния редактор Стефан Продев с Андрей Луканов, беше по-лош от опозиционното издание “Демокрация”. А “Демокрация” пък беше създадена с хартията на “Дума” по благоволението на Луканов.

В БНТ пък нямаше човек, който да не води новини и безобразно да не нарушава журналистическите закони, като си показва отношението към властта директно, а за такова нещо по света се уволнява мигновено!

- Сега обвиняват премиера Бойко Борисов, че натискал медиите?
- Отношението на медиите към Бойко Борисов е точно на обратното на това към БСП тогава като управляваща партия, не лично към Жан Виденов. И тогава, и сега няма човек, който да оспори професионализма на Виденов, много са малко тези, които биха го направили, дори и да го ненавиждат заради политическите си убеждения.

Има разлика в поведението на медиите към ГЕРБ и лично към премиера. Докато си позволяват да критикуват регионални лидери понякога, никой не смее да каже лоша дума за Борисов.
Обективно за Бойко лошо не може и да се каже - това че той управлява еднолично е най-доброто, което може да се направи в такава среда и с такива хора.

Тази благоприятна медийна среда обаче не е натиск, упражняван от когото и да било, а е въпрос на лично отношение, на вътрешен самоконтрол, на автоцензура.

Медиите сами се натискат да са добре с Борисов.

Познавам много журналисти, които правеха това още по времето, когато неговата фирма “ИПОН” охраняваше Тодор Живков, а след това Симеон Сакскобургготски. Да не говорим за времето, когато той стана главен секретар на МВР. Много хора тогава демонстрираха за щяло и нещяло своите лични добри отношения с Бойко, това благоразположение за тях беше особено важно. Така че не трябва да се вини Борисов. Той е силният човек и медиите вървят след победителите.

- Като че ли започвате да го хвалите?
- Въобще не го хваля и няма за какво да му се слагам. Познаваме се от 30 години, не сме се чували по телефона, откакто стана премиер, няма за какво.

Твърдят, че той няма управленски опит. За мен не е така. Борисов беше главен секретар на най-тежкото министерство, там натрупа опит, преди това управлява една охранителна фирма. Стана градоначалник, а софийското кметство е най-тежкото. Той не беше успешен кмет, защото такъв град като София трудно се управлява, но натрупа опит. Лошото е, че неговите хора и в парламента, и в правителството са като африканските вувузели – произвеждат досаден шум без никакъв ефект.

- Много строго ги съдите - партията е нова, повечето министри също са нови лица!
- Има правителство не на ГЕРБ, а на Бойко Борисов, защото все още ГЕРБ не е политическа партия. Там няма хора, които да разбират от партийно строителство, няма изградена силна класическа партийна структура. Голям процент от ръководството на ГЕРБ е от класически ренегати - хора, които са били членове на БКП. Хора, водени само от кариеризъм - импотентни като професионалисти, те разчитат само на партийна принадлежност, и то винаги към управляващата партийна структура.

Единственият човек в изпълнителната власт, който разбира за какво е дошъл, е Цветан Цветанов. МВР играе водещата роля и има най-голямо значение, защото българите сме си такива, че сме против реда, но искаме да живеем спокойно.

Няма друг, който да е доказал, че знае за какво седи в министерския си стол.

- В криза сме и финансите на държавата трябва да са в силни ръце. Казвате, че Цветанов знае какво прави, дали и със Симеон Дянков е същото?
- За него оценките са еднозначни.

Досега не съм чул човек, който да каже, че Дянков е добър професионалист.

Това, че 20 години си бил в Америка, не доказва нищо.

Всички в изпълнителна власт гледат в очите премиера, всяка една лична инициатива се оказва вредна, ако не е съобразена с правата линия, а тук имаме един човек, една партия, една държава – Бойко Борисов.

- Дали ще има сили премиерът да изкара мандата си докрай, ако ще мисли за всичко сам?
- Ще си изкара мандата. Това няма да е, защото властта е в ръцете на истински политици, а защото няма кой да им попречи.

- А опозицията - БСП и ДПС?
- На фона на своето бездарно управление, каквото и да кажат днес, няма никаква стойност и смисъл. Само крякат.

Камелия ЦВЕТАНОВА



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031