Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2010 23:00 - Правителството вече отвори втория плик
Автор: slivenplus Категория: Политика   
Прочетен: 731 Коментари: 1 Гласове:
1




image

Правителството на ГЕРБ не демонстрира особено дълбоки познания по история, но такива все пак от време на време са полезни. Ето ви пример.

Едно време обикаляше следният апокриф. В Москва свалят от власт Хрушчов, слагат Брежнев. Отива той да поема властта и пита предшественика си дали трябва да знае нещо специално за работата.

“Оставил съм ти на бюрото три плика”, казва Хрушчов. “В тях има писма, които ще ти кажат всичко, което трябва да знаеш. Просто когато го закъсаш с управлението, почни да ги отваряш от първия, както съм ги номерирал.”

Поема властта Брежнев, закъсва го. Отваря първия плик и чете: “Стоварваш цялата вина върху предишното управление.” Прави това и кара криво-ляво още известно време.

После пак го закъсва и отваря втория плик, в който пише: “Стоварваш цялата вина върху международното положение.” И това върши работа за известно време, но после - пак проблеми. Отваря Брежнев третия плик и чете: “Сядай да пишеш три писма.”

Правителството на ГЕРБ вече е отворило първия плик. Всичката вина, по всички въпроси е на предишното управление. По принцип това не е лъжа - не е било лъжа и в случая с Хрушчов - но не е и цялата истина.

Правителството вече 10 месеца не прави важни, системни неща които отдавна трябваше да се случат и правенето на които не зависи от наследството от предишното управление.

Примерите за пропуснато правене са известни:

* От самото начало правителството трябваше да провери всички наследени договори, вместо да намира анекси година след изборите.

* Преди да обяви съкращения на администрацията, ГЕРБ трябваше да разбере как и кого да съкращава. Това с процентите го пробваше още Тодор Живков и то никога не проработи.

Защото единствените реално възможни съкращения са на функции и институции - не на бюджети. За целта, още когато пое властта, сегашният британски премиер си поръча външна оценка на администрацията. След като я получи месец по-късно, започна да реже. ГЕРБ изобщо не се сеща за това, макар да е на власт пет пъти повече време, отколкото е Камерън в Лондон.

* Всички се умориха да повтарят, че реформа в здравеопазването няма и очевидно няма да има - а ще има само наливане на пари в бездънна каца. И все пак не е излишно да се повтори: реформа в здравеопазването няма и очевидно няма да има.

* Европари по структурните фондове няма и няма да има, защото администрациите, от които зависи усвояването им, са напълно блокирали; а новият министър на европарите - вижда се с просто око - няма дори приблизителна представа какво работи.

* Никой не вижда, нито коментира видната с просто око смърт на БДЖ и на транспортната политика като цяло.

Усвоени европари тук са нула и ще останат нула тъй като министерството работи в разрез с европейските директиви и изисквания.

* Но пък всички виждат, че министърът на регионалното развитие не може да наложи волята си върху собствените си подчинени, в лицето на строителния надзор - който продължава да отказва да спре незаконните строежи по варненската Алея първа, както и прословутата “Златна перла”. А след като министърът не може да се справи с подчинените си, как ще се справи с по-големите си задачи?

И така нататък.

Ще рече: ползата от първия плик е отминала. Най-вероятно правителството е отворило и втория плик, защото започваме да чуваме оправдания с международното положение - ЕРП-тата са очевидният, но не единствен пример. Работата обаче е там, че времето между отварянето на втория и на третия плик е много кратко...

Никой не иска това правителство да се провали, но вторият плик е отворен и часовникът цъка. Измъкване наистина има. ГЕРБ трябва да мобилизира в своя помощ целия капацитет, национален и международен, който е на негово разположение (защото никой не желае провала му) - НПО-та, политически партии, експертни центрове и институти, университети, институции на ЕС и на страните членки. Правителството обаче точно това не прави, защото на всяко равнище бързо развива непонятно високомерие.

Всичко си знаят и от никого нямат нужда...

Ако пожелае да се занимава с история, което е едно много полезно занимание, правителството може да започне със следния урок. Той е най-краткият от всички възможни и звучи така: всички досегашни правителства са говорили най-високомерно точно тогава, когато техният край вече е бил отчетливо видим на хоризонта.

Проф. Евгений ДАЙНОВ



Тагове:   отвори,


Гласувай:
1



1. анонимен - ИМА НЕЩО ,КОЕТО ВСЕ ПАК Е ВЯРНО.....
02.07.2010 23:17
НЕ СЕ ДАВИМ-ДЪРЖИМ СЕ НА ПОВЪРХНОСТТА И НЕ ПРИЛИЧАМЕ НА НАШИТЕ СЪСЕДИ!
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031