Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2010 16:09 - Веселин Бончев: Държавен саботаж е да си срещу „Белене”
Автор: slivenplus Категория: Политика   
Прочетен: 1988 Коментари: 0 Гласове:
1



imageНа 72 г. след тежко боледуване ни напусна експертът по ядрена енергетика и бивш депутат от 38-ото НС Веселин Бончев.Той беше от най-големите защитници на АЕЦ “Козлодуй” и се бореше за спасяването на блоковете й. Летеше до Брюксел на свои разноски, водеше разговори с високопоставени експерти и политици, мечтаеше за силна България, на която никой да не дърпа конците. Поклонението ще бъде в събота от 13 ч в църквата “Св. Неделя” в София. Мир на праха му! Преди броени дни “Труд” разговаря с г-н Бончев. Предлагаме ви част от последното му интервю.

- Премиерът обяви отказа на България от АЕЦ “Белене” и “Бургас - Александруполис”, а впоследствие ревизира позицията си. В резултат на какво може да я е променил, г-н Бончев?

- Отговорът е един - станало е след натиск от чужди държави и чужди компании. По-специално натискът е от американска страна.

- Защо?

- Трябва да попитате американския посланик. Когато пристигна, още преди да си разопакова куфарите, почна да дава съвети на президента Първанов и на премиера Борисов: “Помислете за АЕЦ “Белене”, не се обвързвайте толкова с Русия”. Ще ви припомня, че точно преди три години един от най-големите поддръжници на българската ядрена енергетика беше г-н Бойко Борисов. На 3 февруари 2007 г. в големия салон на БАН бе организирана кръгла маса за спасяването на АЕЦ “Козлодуй”. Тя беше под патронажа на кметовете на София и на Козлодуй тогава - Борисов и Милко Торбов. Изрязал съм си знаменателна снимка, която публикувахте в “Труд” от събитието - президентът Първанов с Борисов, а зад тях надписът “Заедно за АЕЦ”.

- Помня, тогава всички заедно говореха в защита на централата.

- Как няма да си спомняте! Борисов говореше с такъв плам. Съгласете се, че е лесно да защитаваш на думи 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”, както и АЕЦ “Белене”. Та те са ядрената сигурност на България. Вече е доказано, че за да се спаси светът от глобално затопляне, трябва да се премине към ядрена енергетика.

- И Еврокомисията прави такива призиви.

- Призивите са: Започвайте да строите ядрени централи. Вижте най-богатите държави - Германия, Франция и Италия - заявиха, че почват строежа на нови ядрени мощности, ще удължават живота на старите. В най-бедната държава България е обратно - губят се милиарди от затваряне на мощности. Ако политиците ни се интересуват, ще разберат, че в много евространи централите им са като нашите.

- Със същия тип ядрено гориво ли?

- Да. Но никой не ги затваря, а искат затварянето само на българските АЕЦ. Затова ще плащаме скъп ток.

- Дебатът трябва ли да бъде спрян строежът на АЕЦ “Белене” върви вече цяла година. Мненията са противоположни. Какво мислите вие?

- Ако строежът на АЕЦ “Белене” бъде спрян, България никога няма да излезе от кризата. Това ще е пълно безумие. Трябва да се вземат мненията на водещи специалисти по темата. Убеден съм, че премиерът Борисов няма да се поддаде на некомпетентни изводи и ще оцени важността на този обект за България.

- Правили ли сте сметка колко загубихме от спирането на строежа на “Белене” преди години?
- Пускът на 1000-мегаватовия реактор трябваше да стане през 1993 г., а на втория блок - през 1994 г. Всеки реактор щеше да произвежда по около 6,5 млрд. квтч. на година. За два реактора това са 13 млрд., умножаваме ги по 15 години (от 1994 г. досега), в които централата не е работела, стават 180 млрд. квтч. Умножаваме ги още по 5 евроцента експортна цена от непроизведен ток и получаваме цифрата 9 млрд. евро.
- Е, може би трябва да спаднем данъци, заплати, резервни части?
- Да, разбира се. Според всички такива разходи - в света те са около 30-40%, нека да кажем 40% и у нас, излиза, че чисто България е загубила 5,6 млрд. евро. Това е колосална сума за нас! Първоначалната цена, подписана по договор, бе 2 млрд. долара. Излиза, че с непроизведения ток “Белене” щеше да бъде изплатена досега 4,5 пъти, а от чистата печалба на централата можеше да бъде изплатена 2,5 пъти.
- Сега сме в период на много тежка финансова и икономическа криза. Как да продължим този толкова скъп проект?
- Ако построим “Белене” в най-къси срокове, това ще бъде най-важният проект за нас точно сега, когато е криза. Защото това ще означава, че поне 5-6 години по време на строежа ще бъдат разкрити минимум 11 000 работни места.
- Кога може да приключи строежът на “Белене” при добра организация?
- Първият реактор може да бъде пуснат след 5 или 6 г. Както ви казах, през това време ще има осигурени 11 хиляди работни места за строителството. След като централата бъде построена, минимум 1500 души ще е персоналът на първи реактор. И за втори блок още толкова.
- Колко години ще е срокът на годност на реакторите?
- Гаранционният срок е 50 г. Което означава всяка година по 3000 заети работни места. А ако успеем да включим и 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”, това е най-добрият вариант за България. И аргументите ми затова са аргументи на целия свят - бъдещето е на атомната енергетика. А врякащите срещу “Белене” извършват държавен саботаж.


Тагове:   „белене”,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031