Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2010 19:23 - Ил. Божинов: Първанов щеше да е премиер а-ла Станишев
Автор: slivenplus Категория: Политика   
Прочетен: 1344 Коментари: 0 Гласове:
0




  image
"Президентът може да възкреси ОФ - да обедини няколко леви партии, след като му изтече мандатът, но въпреки това в БСП го чакат с отворени ръце. Все си мисля, че дори и той да беше премиер на България, щеше да управлява асоциално, както Сергей Станишев с тройната коалиция", каза в интервю за Frognews.bg политикът Илия Божинов.

Илия Божинов е дългогодишен член на ръководството на БСП. В началото на миналата година той напуска столетницата и основава лявата партия "Българската левица". Божинов се кандидатира от името на политическата организация за кмет на София на частичните местни избори миналата година.

Интервю на Васил Василев

- Г-н Божинов, измина една година от управлението на ГЕРБ. Сбъднаха ли се вашите предположения от 2009 г.?


- Министрите, депутатите и хората на Бойко Борисов не могат да преодолеят проблемите, които бяха актуални и при тройната коалиция. Колкото и да се хвали премиерът и да обвинява в момента БСП, виждаме, че неговото правителство усвоява доста по-лошо средствата, отпуснати от Европейския съюз. Отново сме свидетели на явни корупционни скандали. България се управлява в същата посока, по която върви през последните 10 годин,само че в условието на криза очевидно това се чувства особено тежко. Преди това мисля, че лошото управление не се забелязваше толкова.

- Една от гордостите на премиера е МВР, което задържа Алексей Петров. 7 месеца след ареста на Трактора има инициативен комитет в негова защита. Ще се пропука ли обвинението?

- Аз приветствам опитите да се хванат корумпираните хора у нас, да се осъди някой престъпник. Лошото в случая е, че в полицията все още продължават да се държат изключително некомпетентно. Приемам, че 98% от хората, на които са повдигнати обвинения, са виновни. Само че по толкова непрофесионален начин се повдигат тези обвинения, че след това не могат да бъдат осъдени. Вината, мисля, че не е толкова в съда, а в следствието и в прокуратурата, които не могат да предоставят качествени доказателства. Дори смея да твърдя, че в някои случаи умишлено липсват важни улики. Имам някои хипотези защо се прави така. Ако трябва, нека родните полицаи да минат допълнителни курсове „за опресняване”, но нещата наистина да потръгнат. За съжаление мисля, че и с Алексей Петров ще се повтори същата история, както и с останалите престъпници, които бяха освободени. От една година слушаме, че ще бъдат намерени доказателства срещу него, но в съда до момента все още няма конкретни улики. Не мисля, че прокуратурата се старае особено много. Хвърлят се сили единствено в пиар – да се покажат акциите по телевизии и сайтове, да види народът, че са задържани хора от криминалния контингент, измислят се всевъзможни имена на акциите, но дали всичко това ще издържи в съда, не стои като въпрос. Когато навремето обвинявах Румен Овчаров, всички медии ми искаха доказателства. Искаха ми едва ли не копие от авоарите на Овчаров. Сега тези, които могат да ги съберат чрез СРС-та или по друг начин, не го правят. Никой от медиите днес не им държи сметка. Именно тези журналисти, които преди време ме питаха за доказателства срещу Румен Овчаров, днес не поставят въпроса пред МВР. Ентусиазмът в полицията е на високо ниво, но полза от това няма, което е притесняващо.

- Доволен ли сте от финансовата политика и от икономическата посока, в която се движим?

- В момента финансова политика няма. Всеки е принуден да се спасява сам. За разлика от други държави в Европа и света, които казаха, че трябва да се поддържа висок оборот, да има пари за населението, да има пари в бизнеса, за да се осигури пазар, Бойко Борисов строи магистрали. Не е ли по-важно хората да имат дърва през зимата, да имат пари за хляб, за ток? Всичко при нас е тотално сбъркано и всичко е с главата надолу. Държавата казва, че пари за хората няма, спира всички средства, поощрява банките, които взимат високи лихви при кредитите или не отпускат такива. В крайна сметка за една година изчакахме икономиката да умре, както се и случи. В момента се води една антифинансова политика и се прави всичко възможно, за да се срине бизнесът. И затова се чудят в момента защо няма данъци. Няма да има, те не падат от небето. Най-лошата и некадърно проведена финансова политика досега беше от този кабинет.

- Има ли обаче алтернатива на това правителство в лицето на БСП?

- БСП в момента е в една много смешна ситуация. Лидерът и въобще цялата партия се радват, че ГЕРБ не се справя добре и си мислят, че това автоматично ще докаже пред хората по някакъв начин, че са били прави за всичко, което са казали в предизборната си кампания. В БСП се разсъждава по следния начин – щом ГЕРБ се проваля, то значи, че нито те, нито тройната коалиция е била корумпирана. На „Позитано” 20 дори наивно са решили, че народът им вярва. Което, както виждате, не е така. Рейтингът на БСП не се покачва с намаляването на доверието към ГЕРБ. Хората дълго време ще помнят управлението на тройната коалиция като едно от най-корумпираните у нас. БСП отново реши да доказва правотата си на гърба на другите, а не на някакви собствени постижения. Левицата е изключително неактивна. За каква опозиция да говорим в парламента, а и извън него. Включително от БСП си замълчаха след побоя на младежи в трамвай, нанесен от едни фашисти. Тогава Сергей Станишев и хората му трябваше да скочат веднага в пленарна зала, но - нищо подобно. Стана една дама, която не е от БСП, и отправи парламентарно питане към Цветан Цветанов. Левицата в момента представлява един сбор от социалдемократи и социаллиберали. Там все още се живее на стари лаври, на едно минало, в което те нямат заслуги, а само техните бащи. Нещата в БСП тепърва ще се разпадат все повече, защото тя отдавна не е социална партия. Старите хора все още носталгично вървят към нея, но не знам кои млади ще застанат твърдо зад това БСП. Има малко на брой младежи, които дремят на „Позитано” 20, защото разчитат на някакъв кариерен растеж. Когато се усетят, че от това няма да излезе нищо, смятам, че и те ще си отидат.

- Говорейки за разпад, мислите ли, че Татяна Дончева има политическо бъдеще с новия си проект Д-21?

- Първо нека да направим едно уточнение – Татяна Дончева никога не е напускала БСП. Аз не мога да я разбера – освен, че има някои собствени мнения по отделни въпроси, каква е базата на нейното обединение? Каква е идеологическата й база? Защото Дончева сама по себе си е доста десен политик. Не мога да чуя в думите й някакви социални искания. Тя се различава от БСП само по това, че на последните избори не стана депутат. Явно е ядосана от този факт и, опитвайки се да доказва професионализма си, се отцепи. Тя всъщност е човек на Румен Овчаров, който също може би стои зад този маскарад с „Движение 21”. Очевидно се опитва да заплаши останалите, като ясно им показва, че също може да се отцепи и да отиде при Татяна Дончева. Той продължава да манипулира БСП. Впрочем единият проект на Овчаров е Татяна Дончева, а другият му е Георги Кадиев – отново един десен политик, който трябва да оглави партията, и който да е тясно свързан с него. Лобитата в БСП продължават да работят, но нито едно от тях не дава нови идеи и не поставя основи. Не е тайна за никого, че те са плод на някакви материални и финансови интереси. Включително и при онзи случай с Георги Гергов, който оглави областния съвет на БСП в Пловдив. Един човек, който като го чуя да говори, разбирам на третата приказка, че няма нищо общо със социалната идея. Той беше назначен като капиталист от СДС, след което днес стана лидер на БСП-Пловдив. Смях! От няколко години насам всъщност лицата на БСП са бивши кадри на Иван Костов. Първо беше Пламен Орешарски, който зае един от най-важните постове в държавата – този на финансов министър. Днес наред с Антон Кутев, Мая Манолова и Корнелия Нинова виждаме, че сред най-активните депутати от „Коалиция за България” е Петър Курумбашев. Може и да притежават лични качества, но нямат грам социално мислене.

- От едната страна, образно казано, стои Сергей Станишев, а от другата Румен Овчаров. Има ли и трето лоби в БСП?

- Разбира се, че има – всички онези, които разчитат на завръщането на Георги Първанов в редиците на партията или пък очакват неговия нов проект, какъвто и да е той. Тези хора в БСП са толкова социаллиберали, колкото всички останали. Промяна в политическото бъдеще на БСП обаче няма да има, тъй като и онези, които чакат президента, са хора, които единствено гонят материалните придобивки. Там нито един от тях не говори против ПРО, против американските бази на НАТО у нас, например. В БСП тези теми са табу – никой от „Позитано” 20 не говори за бедността и за каквито и да е социални въпроси. Всеки от БСП има определена група бизнесмени, с които се е свързал, и защитава единствено техните интереси. До там стига хоризонта на погледа им.

- Има ли вариант президентът да се върне на бял кон в БСП или наистина ще създаде свой самостоятелен проект, както обявиха някои от глашатаите му?


- Смятам, че и той самият в момента не знае какво да прави, но със сигурност иска да остане в политиката. Или ще се опита да създаде ново ОФ, с което да обединява много леви партии в едно, или ще се завърне в БСП, тъй като в партията това се приема за съвсем нормален ход. Никой няма да протестира в БСП, може би 1-2 души, но масата ще си го хареса. За съжаление и той, както Сергей Станишев, е политик на лявото-дясното. Това беше доказано с двумандатното му президентство. Той обеща на хората да бъде социален президент, но това така и не се случи. Мисля си, че нямаше да има никаква разлика, ако Първанов беше министър-председател на мястото на Станишев.

- Г-н Божинов, догодина се задават избори – президентски и местни. Какви са вашите очаквания и ще участвате ли със своята партия?

- Обмисляме Българската левица да участва на местните избори, ще се борим за общински съветници, както и за кметове в някои общини. Все още хората изчакват да видят какво ще стане след тази една година от управлението на ГЕРБ. През 2011 г. очакваме доста по-голяма политическа активност. Отделно нашата цел е да станем членове на Европейската лява партия. Това е едно обединение на европейски леви партии, което е съвсем различно от Партията на европейските социалисти. В тази организация, в която искаме да участваме, са повече комунистически организации, някои екологични движения, въобще много разнообразни формации. Ние ще сме първите български политици, които ще членуват там.

- Г-н Божинов, напоследък стана модерно да се пишат химни за най-различни неща. Вашата партия ще си има ли ода? Слушахте ли химна на МВР и хареса ли ви?

- Слушах го. Това са едни клюкарски неща, които не си заслужава да бъдат обсъждани ведно със сериозните политически въпроси, както и скандала около това, какво бил казал Божидар Димитров. Това са дъвки и занимавки. Разбирам, че някои хора се излагат, като Веселин Маринов и Божидар Димитров, но трябва да се занимаваме с българската икономика и с тежката зима, която се задава тази година, която е сравнима с тази от 1996-1997 г. Няма лошо, нека медиите да пишат подобни пикантерии, те се четат от много хора, очевидно има интерес към тях. Искам обаче да ви кажа, че в момента съм на море – толкова празни курорти и слаб сезон не съм виждал. Слаб сезон означава по-малко данъци, а по-малко данъци автоматично ще фалират страната до ноември-декември. За съжаление Сергей Станишев е прав – очаква ни Бойкова зима, която ще бъде в размерите на Лукановата и Жан-Виденовата.


Тагове:   Станишев,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031