Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2010 16:31 - ГЕРБ отсега раздава премии за кметските избори догодина
Автор: slivenplus Категория: Регионални   
Прочетен: 851 Коментари: 0 Гласове:
0




image

image
Тютюнопроизводителите станаха заложници на амбициите на Доган и на Бойко Борисов

Драгомир Николов
Сега

Местните избори са догодина, но битката за гласовете на 100 000 тютюнопроизводители вече яростно тече. За ГЕРБ тези хора са потенциални нови гласоподаватели, а за ДПС - вечният твърд електорат. Точно затова партията на Ахмед Доган излезе от мълчанието, скочи срещу правителството и директно оглави недоволството.

Под строй в центъра на Дулово се струпаха депутати на ДПС и всички кметове на движението от областта и заедно с тютюнджиите призоваха правителството незабавно да плати 116-те млн. лв. премии. Издигнаха и невъзможно за изпълнение искане - да им дадат още 50 млн. лв., нищо, че от месеци знаят, че те не са позволени от ЕС.

Иначе хората на Доган демонстрират желязна дисциплина и организация - вече се търсят медицински екипи за гладните стачки, линейки, минерална вода, разрешения от полицията за блокиране на пътищата и т.н.

Що се отнася до ГЕРБ, партията

не крие, че се стреми към гласовете на тютюнопроизводителите

Когато бяха дебатите за забраната за пушенето на обществени места, депутатът Пламен Цеков направо обяви от трибуната: "Ние не се стремим към гласовете на пушачите, ние се стремим към гласовете на тютюнопроизводителите". И затова отсега е ясно, че рано или късно ГЕРБ ще осигури тези пари.

Може финансовият министър Симеон Дянков да се дърпа и да настоява за реформи, но и друг път се е случвало вицето да не е в час с актуалната политика. Нищо чудно след месеци, когато предизборната битка съвсем се настърви, да чуваме час по час премиерът да казва, че той плаща премиите на тютюнджиите, както сега не спира да повтаря това за пенсиите.

През годините опозицията, в това число и ГЕРБ, неведнъж е твърдяла, че премиите за тютюна са всъщност инструментът, чрез който ДПС контролира избирателите си.

Схемата бе такава, че кметовете имаха едноличната власт да определят тавана на площите, които може да засее всеки производител и да разчита продукцията от тях да бъде премирана. Сега, за първи път след 8 години, движението е извън властта и няма друг полезен ход, освен да претендира, че се бори за благоденствието на хората, залагайки пак на премиите.

Затова

партията на Ахмед Доган демонстрира тежка амнезия

Лютви Местан например каза преди дни, че не можело с лека ръка да се ликвидира такъв важен експортен отрасъл като тютюнопроизводството. Сякаш не знае още от 2006 г., че ЕК разрешава субсидии за тютюн само до 2009 г.

Земеделските министри от движението през последните години напираха премиите да продължат чак до 2013 г., без изобщо да чуват, че Брюксел смята да субсидира само прехода към друг поминък. ДПС така и не измисли алтернатива въпреки приказките за отглеждане на билки, арония и вносни биволици.

Но това е донякъде обяснимо. Необяснимото е, че и ГЕРБ върви в същия коловоз и не предприема никакви стъпки, за да накара производителите да заменят тютюна. Не друг, а земеделският министър на ГЕРБ Мирослав Найденов убеди Брюксел да направи изключение за още една година и да разреши България да раздаде още 116 млн. лв. премии за тютюна - въпреки бюджетните затруднения. А преди месец той изпрати за одобрение в ЕК нова схема, чрез която хазната да подпомогне тютюнджиите с цели 143 млн. лв. точно в изборната 2011 г.

Според плана се предвижда всеки производител да получи премия, изчислена средноаритметично от помощите, взети от предходните 3 години. Доплащанията ще се дават и на тютюнджии, преминаващи към друг поминък в земеделието, но не им се посочват алтернативи. Чудно ли е тогава, че вместо да намаляват, площите с тютюн се увеличават - с 20% само през тази година според признанието на самия министър.

Да не говорим пък, че цялата система за изплащане на тези помощи

плаче за проверка, и то от прокуратурата

Ако аграрният екип на ГЕРБ задълбочено се бе запознал със завещаното от ДПС в тютюнопроизводството, щеше да знае, че бунтовната община Дулово например е уличавана в източване на помощите. Преди 2 г. "Сега" осветли доклад на НАП - Силистра, който разкрива, че през 2005 г. община Дулово е давала на избрани лица нереално високи квоти за изкупуване на тютюн за сметка на по-дребните тютюнопроизводители.

Веднъж осигурили си по-голяма квота, те са взимали и космически премии. Данъчните посочиха конкретно семейството на местния бизнесмен Бейхан Сопен. Оказа се, че 73-годишната майка на Сопен е обработила 37 декара тютюн и е получила 110 000 лв., а съпругата му Себахат взела за 35 декара 85 000 лв. годишна помощ.

Впрочем ГЕРБ оповести и свои проверки на фонд "Тютюн" по одита на Сметната палата, който изкара, че за две години този фонд е раздал 400 млн. лв., без изобщо да проследи къде отиват тези пари и кой ги получава. Но всичко постепенно заглъхна.

Много любопитно е да се разбере например какво смята да прави ГЕРБ с несменяемия от 2005 г. шеф на фонд "Тютюн" Гюрсел Емин. В края на януари пак под напора на протести премиерът Бойко Борисов отсече, че ще уволни цялата управа на фонда. Оттогава мина половин година, а там нищо не се случва.

Чухме само, че ДПС не би подкрепило вот на недоверие срещу правителството. В същото време Комисията за борба с корупцията още чака изпълнителната власт да й съдейства с факти и документи по легендарния вече случай "Цанков камък" и хонорара от 1.5 млн. лв., получен от Доган. Но и това не става.

Всичко това показва, че ДПС и ГЕРБ водят сложна тактическа игра с отворен финал. Сигурно е само, че тя струва скъпо на данъкоплатците и че с наближаването на изборите дрънкането на оръжия ще се усилва. А тютюнопроизводителите ще продължат да бъдат заложници на тънки сметки и недалновидна политика.



Тагове:   избори,   Отсега,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031