Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2010 18:22 - Йордан Лечков: В социалната сфера ние сме изпълнили задачите си на 90%
Автор: slivenplus Категория: Регионални   
Прочетен: 455 Коментари: 0 Гласове:
0



Кметът на Сливен Йордан Лечков пред радио "Фокус" - Сливен

imageФокус: Предстои актуализация на бюджета. На национално ниво се дискутира как да се попълни бюджетът, при нас ще има ли корекции в размера на общинските такси в посока нагоре, за да се компенсира намаляването с 15 процента на държавните субсидии?
Йордан Лечков: Община Сливен не планира увеличаване на местните данъци и такси за услуги за попълване на бюджета по време на кризата. Не гражданите трябва да изнасят финансовата тежест при икономическа стагнация. Разрешаването на проблема, според мен, няма да се изморя да го повтарям, е в децентрализацията и най- вече финансовата. За жалост, това се отлага от всяко едно правителство. Централната власт не желае да преотстъпи част от средствата на общините. Най–подходящо е държавата да преотстъпи част от събирането на отделните данъци на общините. Това е и най- вярната стъпка по време на криза за стабилизиране финансовото състояние на общините. Освен това начин за стабилизация на икономиката и засилване ролята на гражданското общество е участието на хората в разпределянето на публичните финанси и контрола върху тяхното използване. Начин на пестене на средства е и редуциране на администрацията. А това означава намаляване на общините. 130 общини, обединени след внимателен анализ, биха направили България по–силна. Неизбежно би трябвало да се намали и броят на общинските съветници, а и на депутатите.
Фокус:Актуализацията на бюджета трябва да се гласува от Общински съвет в Сливен. За никого не е тайна, че там имате сериозна опозиция.
Йордан Лечков: Законът е предвидил всички тези неща. Актуализацията на бюджета може и да не се гласува. Ще се работи така, както ние искаме. Не виждам проблем. Общината спокойно може да работи и да се развива по начина, по който сме начертали и без общинските съветници. В последно време те не се занимават с нищо друго, освен с глупости. Говоря за една част от тях. Не слагам всички под един знаменател.
Фокус:Най-големите упреци към вас са за разкопаните улици. За да стане ясно на хората, кажете повече за проекта, по който работите, логиката и последователността му.
Йордан Лечков: Трябва да е ясно за жителите на град Сливен, че в нашия град започна да се работи в най-правилната насока. Факт е, че изкопните работи са много неудобни, но резултатът от тях остава за 50 години напред. Подновихме водопроводната мрежа в кварталите „Дружба”, „Сини камъни”, „Руски” и „Кольо Фичето”. Направихме връзката между стария и новия град чрез „Георги Данчев”. Направихме всичко възможно в другата част на града да бъде подновена водопреносната мрежа. Остава да вържем старата част на града към новия водопровод. Остава да вържем цялата водопреносна мрежа с пречиствателната станция за питейни води. Когато имаме нова пречиствателна станция, нови тръби, пречиствателна станция за отводни водни, ние ставаме модерен град. Това означава и подобряване качеството на живот на нашите съграждани. Ние работим от новата част на града към старата, т.е. от крайните квартали към центъра. Смисълът беше да направим едната част на града, а после другата. Хората от „Сини камъни” и „Дружба” защо недоволстваха толкова? Имаше и такива, които не бяха доволни, но вижте - сега как изглеждат кварталите. Асфалтирано е, направихме улично и алейно осветление. Предстои да се постави осветление в квартал „Младост” и селата. Заради това участваме по тези европейски програми. Европейците ни подсказват с това, че първо дават пари за канализационна и водопроводна мрежа и има логика. След това идва „Градска среда”. Това включва детски площадки, пейки, градинки, дръвчета, залесяване и т.н. В социалната сфера ние сме изпълнили задачите си на 90%. Остава само да газифицираме. Ако тази година газифицираме всички социални или общински заведения, сме изпълнили всички задачи в социалната сфера на 100%. По-голяма част от работата е свършена. Извинявам се, че се разкопава, но аз не го правя за себе си. Това е по програма, всичко това е гласувано, това е моя предизборна програма, а и Общинският съвет го гласува в началото на годината. Не виждам какво нередно има и какво нередно прави общината.
Фокус:Ако септември се продължи с подмяната на канализационната и водопроводна мрежа, до края на 2011г. ще приключат ли строителните дейности?
Йордан Лечков: Надявам се. Мисля, че поне на 95% всичко ще приключи. Очакваме трудности при тесните улици, тези, които са нанагорнище и т.н. Мисля, че до началото на 2012 г. дейностите ще приключат.
Фокус:Според граждани в най-лошо състояние е булевард „Хаджи Димитър”. Каква е причината за забавяне на неговото ремонтиране?
Йордан Лечков: Причината е очевадна. Изпълнението там е некачествено. Ако всичко беше направено правилно, нямаше да се стигне до тук. Няма какво да се направи в момента, защото там предстои още веднъж да се копае. Трябва да преминава и газопроводна мрежа. До 15 дни ще се подравни настилката. Няма как да се асфалтира на този етап.
Фокус:Г-н Лечков, в последно време заради проблема с водния цикъл, у хората остава впечатление, че общината се е ангажирала единствено с подмяната на водопреносната и канализационна мрежа. Бихте ли споменали за по-важните неща, които бяха свършени по време на вашето управление?
Йордан Лечков: Аз споменах по-горе какво сме направили. Бих допълнил, че разширихме схемата за извозване на битовите отпадъци по селата. Дадохме възможност на хората да си подкопават градинките, отделихме им средства. Всичко е свързано с пари. Ако има пари, бихме могли да свършим по-голям обем от работа. На този етап въпреки, че няма пари, сме запазили нивото от миналата година. Действително има такова мнение, че сме загърбили други дейности, но аз съм готов да споря. Знаете, че се проведоха фестивали в Сливен. Има театри в града ни, заделяме средства за археологически разкопки, обновихме детски градини, ясли и т.н.
Людмила ЙОРГОВА


Тагове:   социалната,   Лечков,   Ние,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031