Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2011 00:10 - ПОЗОР! Георги Вл. Попов почете национален предател
Автор: slivenplus Категория: Регионални   
Прочетен: 4020 Коментари: 0 Гласове:
1





Бившият главен редактор на фалиралия сливенски вестник “Седмица” Георги Вл. Попов, който продължава да плюе срещу неудобните нему политици и общественици в сайт със същото име на спряната газета, възхвали в кратка своя дописка един от най-големите национални предатели – Дими Паница.

 

Ето интернет-статийката на Попов от 2 август:

 

Днес с тържествена заупокойна служба в София България се прости с големия родолюбец и журналист Дими Паница.

 

Той бе наследник на известните български родове Паница, Гешеви и Яблански.

 

През 1948г. семейството му емигрира в САЩ. През 1990г. се завърна у нас и създаде фондация „ Свободна демократична България”, помогнала за стотици добри каузи. Той учреди и журналистическата награда „Паница”. Честта да бъде член на първото и жури ведно с Валя Ахчиева, Лили Маринкова и др. бе и пишещият тези редове.

 

През ноември 1994г., по време на визитата на президента Желев в Париж Дими Паница отдели от ценното си време, за да ни покаже частица от френската столица.

 

Никога няма да забравя този прекрасен човек!

 

Георги Вл. ПОПОВ

 

Вярно е, че малцина от българите знаят кой е Дими Паница, а мнозина от тези, които са слушали за него, го смятат за голям защитник на демокрацията и на България. Това обаче съвсем не е така.

 

Дими Паница развращаваше българската журналистика с подкупите си, наречени "награди", години наред. Вестници и национални електронни медии съобщаваха за поредното раздаване на журналистическите награди "Паница", а сумата от 2000 долара бе връчвана за поръчкови материали.

Изданията на наградените послушковци поясняваха на публиката в снимки и текстове, как "меценатът на българската журналистика" Димитър - Джон (Дими) Паница раздава грамоти и долари.

 

Измекярската същност на част от българската журналистика години наред избиваше като леке на гащи. Разбираемо е, че за зле платения журналистически труд в България аборигенската награда от 2000 долара бе примамлива сума.

 

Но все пак журналистът има обществена отговорност. Понякога това, зад което той застава, не може да се купи нито с две хиляди, нито с два милиона долара. Защото е морален принцип. Защото милиони хора се доверяват на журналиста и той много често е единствената им надежда. Журналистът и медията често са и институция, и църква за мачкания от властта гражданин.

 

Когато журналист приеме награда от компрометиран човек или фондация, цялата тази надежда се срива. Изчезва моралната опора на хората, отдавна загубили вяра в държавници и политици. Никой не пита кой дава наградите? Кой е този "филантроп", загрижил се за българската журналистика? Някой, който се е лутал в нейните коридори, който носи безбройните белези от всекидневните сблъсъци с мерзкото, човешките слабости и пороци, клеветите и интригите? Дълго ровил се в коша с мръсното бельо? Не, случаят не е такъв. За тази неблагодарна професия обикновено ордени не се получават.

 

Кой е Джон Паница, известен сред приближените си като "Дими"? Това е човекът, оплюл и опозорил родната си страна след атентата срещу папа Йоан Павел Втори през 1981 година. През август 1982 г. в списанието "Рийдърс Дайджест", където той е шеф на европейското бюро, излизат дезинформациите на платения човек на ЦРУ Клеър Стърлинг, за "българската следа" в атентата пред катедралата "Свети Петър" в Рим.

 

Стърлинг споделя пред журналисти по-късно, че Паница й предложил щедро финансово рамо, за да публикува своите статии срещу България

както и две книги. " Разполагайте с колкото искате време, харчете колкото е необходимо, ходете където искате", казал й Паница тогава.

 

Продължилото 3 г. следствие не доказа българско участие в атентата. Месеци след публикациите на Стърлинг в "Рийдърс Дайджест" турският журналист Угур Мумджу, експерт по международен тероризъм, публикува факти, които доказват, че Стърлинг лъже за българската връзка и че лъжите й са осигурени от ЦРУ. За тези разкрития Мумджу заплаща с живота си. Пред очите на семейството му бомба, поставена в колата му, го разкъсва. България обаче остава заподозряна за атентата от щатските и италианските служби. Но никой не потърси съдебна вина от Паница.

 

Предателската фамилия Паница работи срещу България не от вчера. Джон е потомък на Георги, когото наричат "паничката", защото си носел собствена купичка, когато се пиело вино от общата бъчва. Гнусял се от съселяни и близки. Това явно се е предало по наследство на Джон.

 

Синовете на Георги натрупват пари във Виена по време на Руско-турската освободителна война. Докато българските опълченци загиват на Шипка, братя Паница пълнят касите си от военни поръчки.

 

Самият Джон Паница емигрира с чуждестранна помощ през 1948 г. Той е издънка на богаташка софийска фамилия. Натрупва актив пред службите на САЩ през 1952 г., когато заработва за многотиражното списание "Рийдърс Дайджест". 

 

 

 

 

 



Тагове:   попов,   Паница,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031