Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2010 22:02 - Руски милиардер и ВТУ правят център за развитие на нанотехнологиите
Автор: slivenplus Категория: Технологии   
Прочетен: 2822 Коментари: 0 Гласове:
1



image
Научноизследователски център за развитие на нанотехнологиите ще бъде създаден във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Това стана ясно вчера след подписването на меморандум за сътрудничество между ректора на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” проф. Пламен Легкоступ и руския милиардер и сенатор Леонид Лебедев. За изграждането на този академичен център предстои да бъде създадена неправителствена организация, към която ще бъдат поканени да се присъединят и световноизвестни структури като „Сименс”, „Филипс”, „Осрам” и др.
Така Великотърновският университет ще стане база, в която изобретатели да разработват и развиват своите иновационни идеи. „Днес науката е много по-близо до комерсиализацията и благодарение на това стана възможно създаването на подобни структури”, каза вчера Леонид Лебедев, който е собственик на „Корпорация СИНТЕЗ”, занимаваща се с въпросите на добива и преработката на нефт и проектното финансиране на обекти за топлоенергийния комплекс на Русия. Корпорацията на милиардера „Синтез груп” е сред най-крупните инвеститори в енергийния сектор в Русия и независим производител на газ и нефт.
„Университетът беше активната страна, затова избрахме да си партнираме с него. Нанотехнологиите могат да се окажат решаващи за развитието на българската икономика, в този център да бъде направено следващото родно откритие, каквито са например фотоволтаичните лампи. В Русия те са много популярни и дори предстои да построим завод за такива осветителни тела там”, допълни Тони Баев, изпълнителен директор на дъщерната фирма на „Синтез груп” в България - „Болкан Ютилитис“АД.
„Предстои да направим още много неща, преди да създадем реално академичния център. Той обаче отговаря много точно на мотото на нашата кандидатстудентска кампания, а то е, че Великотърновският университет е древна школа за модерни хора”, обясни ректорът на университета проф. Пламен Легкоступ.
С ПОЧЕТНИЯ ЗНАК НА ВТУ БЕШЕ УДОСТОЕН СЕНАТОР ЛЕОНИД ЛЕБЕДЕВ. Вчера той получи и пластика, символ на славянската писменост. Подаръкът на милиардера пък ще влезе в употреба, когато бъде създаден академичният център за развитие на нанотехнологиите.
Пред студенти и преподаватели руският предприемач говори за публично-частното партньорство като форма на международно сътрудничество в развитието на крупни инфраструктури и високотехнологични проекти. Сенатор Лебедев обясни защо публично-частните партньорства са полезни и какъв е ефектът от подобни договори за бизнеса и държавата. И категорично заяви, че без участието на държавата, банките и бизнеса тези проекти нямат бъдеще.
Леонид Лебедев обясни на студентите, че за публично-частните партньорства има приоритетни отрасли и това не е случайно. Такива договори се реализират най-удачно в транспортната инфраструктура, прилагат се в социалната сфера за развитие на образованието, здравеопазването и туризма. Жилищно-комуналната сфера също е сред приоритетните отрасли с възможностите за изграждане на водоснабдяване, електроснабдяване и газификация. Сенаторът говори и за законодателството, което урежда в Русия публично-частните договори.
Заедно с него във ВТУ беше и делегация от „Синтез груп”, както и Атанас Кънчев, член на Управителния съвет на „Инвест банк”, която е в договорни отношения с корпорацията на милиардера.
Леонид Лебедев е зам.- председател на Комитета на Съвета на Руската федерацията по икономическата политика, инвестициите и собствеността. Той представлява Държавния съвет на Чувашката република в Съвета на федерацията на Русия. Освен това си е осигурил място сред 22-ата руски депутати милиардери.
От 1988 г. Лебедев е президент на съвместното съветско-американско предприятие „Синтез”, което след това става съветско-британско. В началото компанията е продавала торове, нефтопродукти и метали на международния пазар и е внасяла оборудване за водещи руски промишлени предприятия. Днес „Синтез груп” е една от първите със самостоятелен бизнес в нефтения сектор в Русия.
Леонид Лебедев извън политиката и бизнеса се увлича от театър, кино и музика и дълги години поддържа културни проекти. Финансирал е филми и театрални спектакли.

в. БОРБА



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930