Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2010 08:42 - Какво би станало, ако... или алтернативната история на света
Автор: slivenplus Категория: История   
Прочетен: 1213 Коментари: 0 Гласове:
1



Какво щеше да стане, ако динозаврите бяха оцелели? Ако Хитлер бе спечелил през 1945 г.? Или самолетът бе открит 1000 години по-рано? Писателят фантаст Стивън Бакстър скицира възможностите
  image  

Съветски кораб чака на кубинското пристанище Касилда да бъде натоварен с ракетите и да отплава за страната си след края на кубинската ракетна криза. На самото пристанище се вижда сянката на американския разузнавателен самолет RF-101 "Ууд", направил снимката. Кризата е отминала, но милиони хора щяха да загинат, дори само при един случаен изстрел в хода на кризата.

СНИМКА: Архив

Повечето хора избягват интелектуалния лукс да поразсъждават какво би станало със света и страната им, ако историята бе тръгнала по друг начин. Но да впрегнеш силата на въображението в размисли за алтернативни исторически сценарии чрез задаване на измислени въпроси, често е изключително резултатно занимание.

Алтернативната история е поджанр на художествената измислица, макар че често използва изразните средства на научната фантастика и историческата проза за пресъздаване на история, отклонила се от действителната история на света. Да не правим грешка: целта тук е не да ревизираме историята и да дадем оръжие в ръцете на противоположните лагери, които не могат да се съгласят с една истинска интерпретация на случилото се в миналото и с влиянието му върху нашето идентифициране днес. "Алтернативната", "виртуалната" или "хипотетичната" история е форма на историята, която се опитва да отговори на въпроса "какво би станало, ако". Тя се стреми да изследва историята и процесите й чрез екстраполиране на положението, при което ключови исторически събития не са станали или пък са довели до резултат, различен от този, който всъщност реално се е случил.

Писането на алтернативна история може да ни помогне много да разширим пределите на нашето въображение и по-добре да разбираме "другата" страна на монетата. Тя е полезна и защото ни вдъхновява да си представим развоя и обратите на събитията в бъдеще. Това би трябвало да се използва като "мозъчна атака" в училищата, за да се стимулира творческото мислене на учениците.

Нека първо започнем с няколко алтернативни въпроса, свързани с историята на света.

Какво би станало, ако:

- Александър Велики не бе умрял толкова млад и бе продължил своите завоевания?

- Хунският вожд Атила бе превзел Париж?

- Андалуската цивилизация бе продължила в Испания и франките бяха победени от мюсюлманите в битката за Тур през 732 г.?

- Коренните индианци в Америка бяха спечелили войните, защитили земята си, ако Югът бе спечелил Гражданската война и Американската революция се бе провалила?

- Черната чума през ХIV век бе погубила 99% от населението в Европа, а следващите седем века Китай и ислямският свят доминираха на планетата?

- Наполеон се бе върнал от Москва преди унищожителната зима на 1812 г. и без тежките загуби за армията му, които му попречиха да завоюва цяла Европа и Близкия изток?

- Временният президент на Китай ген. Юан Шъкай се бе обявил за император през 1916 г. и бе успешно изградил една нова династия?

- Лорд Халифакс бе станал премиер вместо Чърчил, а японските камикадзета не бяха атакували Пърл Харбър?

- Финансовият министър на САЩ Моргентау бе осъществил плана си за постхитлеристка Германия, която би трябвало да стане аграрна държава без развита индустрия, отново застрашаваща света?

- Мусолини не се бе включил във войната и Хитлер бе убит от бомбата на фон Щауфенберг?

- Маргарет Тачър бе принудена да подаде оставка след победата на Аржентина във Фолклендската война?

Въображението лесно може да се развихри, а отговорите изобщо не са еднозначни. Ние обаче ще се спрем само върху няколко от по-значимите събития, които биха променили съществено историята на цялото човечество, ако имаха различен финал. И така какво би станало, ако...

--------------------------------------------

Преди 4.5 млрд. години:

Ако Луната не се бе формирала?

Животът на Земята щеше да бъде много различен, ако изобщо би имало живот

Младата Земя е била обвита от слой с облаци. Чрез серия от стълкновения частиците се събират в свистящи и фучащи тела с формата на астероид. Сблъсъците са зрелищни; последният гост на Земята е с размерите на Марс. Там, където планетите се докосват, се образува обръч от огън, разтърсващ тяхната повърхност. Скална лава бликва в орбитата, а искрящият обръч се събира в едно. Родена е нашата Луна. Без нея и без постепенното забавяне на приливите и отливите денят на Земята щеше да бъде около осем часа. Като се вземе предвид бързото й въртене, би имало ураганни ветрове и никакви дървета. Животните би трябвало да бъдат силни, да имат брони, да бъдат ниски и да са с бърз метаболизъм. Луната стабилизира въртенето на Земята. Без Луната на нашата планета би имало драматични климатични промени - суши, наводнения и ледникови епохи.

Преди 65 млн. години:

Ако динозаврите не бяха измрели?

Птиците и бозайниците щяха да станат интелигентни

Преди 65 млн. години динозаврите са господствали на сушата и в морето, както са правели над 100 млн. години. Тогава комета или астероид се сблъсква с нашата планета и унищожава между 60 и 80% от всички видове. За Земята е било нещастие, че е преживяла този катаклизъм толкова късно в своята еволюция. Без този сблъсък видовете щяха да възникват и изчезват. Сред птиците и бозайниците можеше да се развие интелигентност, така че те да разчитат повече на мозъка си, отколкото на грубата сила. Един ден подобия на хора можеха да застанат лице в лице с подобия на динозаври. Но планетата ни бе ударена, динозаврите измряха, а някои плъхоподобни бозайниците се заровиха в пепелта и оцеляха.

476 г.:

Ако Рим не бе паднал?

Индустриалната революция щеше да запази империята обединена

След поредица военни поражения императорите се опитват да установят "естествени граници" като река Рейн и Адрианската стена, спирайки по този начин разрастването на империята и икономическото й развитие. Римляните са имали технологичен възход и са се приближили до откриването на парната машина. Но са възприемали техническите открития като играчки и шансът за римска индустриална революция бе пропилян.

Ако Рим бе оцелял, той можеше да отблъсне исляма и да се справи с монголите по-добре от средновековните му наследници. В Америка римляните не биха прибягнали до геноцида, който приложиха британците, но биха я асимилирали по свой начин. В Европа, обединена в една империя, нямаше да има феодализъм, рицарство, парламенти и Велика Британия.

875 г.:

Ако летенето бе открито хилядолетие по-рано?

Средновековните мюсюлмани щяха да използват самолети, за да завладеят Европа

Само седем десетилетия след смъртта на Пророка ислямските армии преминават през Северна Африка и през 711 г. завладяват Испания. На 70-годишна възраст Абас Касим Ибн Фирнас, учен от Кордоба, създава летяща машина. Старецът излита от планина. Неговата машина няма опашка, той се приземява трудно, наранявайки гърба си. Но ако той бе успял, маврите можеха да впрегнат технологичното си предимство, за да завоюват Западна Европа. Бързата експанзия най-вероятно би унищожила западното християнство. А в мавърския Лондон руси саксонски деца щяха да учат откровенията на Мохамед.

1348 г.:

Ако Черната чума е била спряна?

Животът на хората щеше да бъде спасен, но с цената на свободата

През ХIV век Черната чума нахлува от сърцето на Азия. Само за няколко години тя поразява цяла Европа. В градове като Лондон измира половината население. Бедствието е било чудовищно, но все пак чумата се появява в Европа за пръв път още по време на Римската империя. Така че населението е развило някаква резистентност към епидемията. Като цяло само 1/3 от европейците са измрели от чумата. За сравнение - 95% от коренното население на Северна Америка е измряло от дребна и едра шарка, както и от чума по време на колонизацията от европейците - болести, на които преди това те не са били изложени. Можеше ли Черната чума да бъде спряна? Арабските лекари например са разбирали значението на хигиената много по-рано от медицината в Западна Европа.

Какво обаче би станало, ако чумата бе спряна или ограничена? В покосения от нея свят феодалната система бе подложена на напрежение. Изведнъж се оказа, че твърде малко хора са останали за работа; лошият едър земевладелец не е могъл да задържи ратаите. Цените се променяли заради излишъка от храни, породен от намалялото население. Владетелите се опитвали да задържат контрола, което е водело до бунтове. Взаимоотношенията между управляващи и управлявани се променяли, започва бавното отваряне на средновековния свят към новото. Съвременната ни свобода идва от гигантската костница на Черната чума.

1441 г.:

Ако китайски пътешественици бяха стигнали Америка?

Новият свят щеше да е открит 50 години преди Колумб

Освен че са дали на света печата, барута и корабоплаването, китайците предприемат и голяма изследователска експедиция през XV век в началото на династията Мин. Мюсюлманският евнух Чжън Хъ от провинция Юнан събира грамаден изследователски флот. Първата експедиция на запад, която търси нови търговски пътища, отплава през 1405 г. (15 години преди първата голяма португалска експедиция по море). Китайските плавателни съдове са били направо "кораби съкровища". Най-големият имал дължина 121 метра и тежал 1500 тона - десетилетия преди подобни кораби да се появят на запад. Първата експедиция на евнуха, която стига до Индия, се състояла от 62 кораба, превозващи 28 000 души. Като цяло Чжън Хъ направил седем морски пътешествия в западна посока. Той се завръщал у дома с екзотични находки, а в земите, където е акостирал, е налагал терор и страхопочитание.

Чжън Хъ би могъл да стигне Америка преди Колумб, но политиката го принуждава да се завърне и да си остане у дома. Експедициите на евнуха били разглеждани като заплаха от конфуцианското духовенство, ръководещо имперската бюрокрация. През 1436 г. конфуцианският елит убеждава императора, че Китай няма какво да прави във варварските земи.

1945 г.:

Ако Германия бе спечелила Втората световна война?

С ракетната си технология Фау-2 нацистите можеха да са първи в Космоса

След бомбардировките на съюзниците срещу хитлеристка Германия през пролетта на 1945 г. не е останало кой знай какво от Пеенемюнде на балтийския бряг. Това обаче е бил първият ракетен полигон в света. Тук Вернер фон Браун създаде балистичната ракета Фау-2, предшественик както на американските, така и на руските космически програми. И това място е една от най-силните опори на логиката "какво би станала, ако..." Хитлер можеше да спечели Втората световна война, ако Великобритания бе склонна на примирие след завземането на Франция през 1940 г., ако не бе взел катастрофалното решение да нахлуе в Русия или ако нацистите бяха създали атомната бомба преди Америка. Това би позволило Пеенемюнде да се превърне в космодрум. Фау-2 може да се сравни с ракетата "Атлас", която изстреля първия американски астронавт Джон Глен в орбита през 1962 г. Фон Браун ръководеше програма "Аполо", която доведе до кацането на луната през 1969 г. С нацистките пари германците можеха да направят това по-рано. Те можеха да създадат ракетна база на Луната, за да атакуват Америка. Подобен план САЩ лансираха по време на Студената война.

1962 г.:

Ако бяха полетяли ракетите на кубинската криза?

Третата световна война - десетки милиони щяха да загинат във Великобритания

През октомври 1962 г. Студената война наистина стана едва ли не гореща. Съветският съюз губеше въоръжената надпревара. Руснаците държаха огромно количество войски в Централна Европа, но имаха само 300 ненадеждни ракети с голям обсег. САЩ имаха 5000 ядрени оръжия, които можеха да насочат срещу съветските цели. Никита Хрушчов сметна, че ако създаде бази за ракети със среден обсег в приятелска комунистическа Куба, би могъл за изравни възможностите за нанасяне на удар. 27 октомври, наречен още "Черната събота", се оказа най-опасният ден за света. Американски шпионски самолет бе свален от кубинците, а американският флот накара съветска подводница да излезе на повърхността. По онова време комуникациите са лоши и съществува реална опасност войници на сушата да открият огън на своя глава. Само един изстрел делеше човечеството от нова световна война.

Какво ли би станало, ако съдбоносният спусък бе натиснат? Бомбите щяха да падат в неделния ден на 28 октомври 1962 г. - в 8 часа сутринта във Великобритания и в 3 през нощта във Вашингтон. Това е най-трудното време за ответен удар. Първите мишени щяха да бъдат военните обекти. Следващите щяха да са гражданските, икономическите и индустриалните мишени - или градовете. До средата на ноември Великобритания щеше да потъне в мрак и студ. Сред населението щяха да се ширят епидемии от холера, коремен тиф и дизентерия. С храни би се плащало на хората, заети във възстановяването, спасителните операции и прибирането на труповете. Мародерите щяха да бъдат разстрелвани. Кулминацията на смърните случаи от радиоактивно заразяване би настъпила през декември. Като цяло между 17 и 38 млн. британци щяха да умрат от удара и от студ. През 1967 г. между 4 и 8 млн. щяха да се боричкат за оцеляване.

  image  

Американският астронавт Ний Армстронг работи с лунния модул след кацането на Луната на 20 юли 1969. Той бе първият човек стъпил на тази планета. Ако втората световна война бе свършила по друг начин, първите стъпки щяха да са направени от хитлеристки космонавти.

СНИМКА: Архив

 
  image  

Отношенията между динозаврите и човешкия род едва ли щяха да бъдат приятелски, ако гигантите хищници бяха оцелели. Впрочем дали човекът би оцелял, ако динозаврите продължаваха да властват на планетата ни?

СНИМКА: Архив

 
  image  

Ако китайците бяха изпреварили Христофор Колумб в откриването на Америка, съдбата на континента щеше да е различна.

    image   Китайският мореплавател и изследовател Чжън Хъ е могъл да открие Америка половин век преди Христофор Колумб, ако не бе късогледият мироглед на конфуцианското духовенство

в. СЕГА




Тагове:   Какво,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930