Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2010 17:24 - Петко Тодоров: Уляна Пръмова бърза да се махне от БНТ, за да не я разследват
Автор: slivenplus Категория: Други   
Прочетен: 1573 Коментари: 0 Гласове:
0



image Петко Тодоров с Лилия Вучкова (кака Лили) Боби Цанков тероризираше момичета пред очите ми - те плачеха и го обичаха. Допреди година и нещо днешният шеф на журналистическата катедра в УНСС разясняваше на българите от екрана на ТВ Седем дни нещата от живота. Днес учи студентите си що е то журналистика и има ли тя почва в България.

- Кой ще бъде новият шеф на Държавната телевизия? Защо закъснява смяната на Уляна Пръмова? Ясно ли е вече името на “човека”?
- Уляна Пръмова сама иска да си излезе от БНТ, колкото може по-бързо, защото иначе ще я разследват. За отклонените пари и други далавери. Това ще го разследва Сметната палата. Но Пръмова има един голям грях. Грехът е, че не изпълни програмната лицензия, която БНТ има. В тази лицензия е записано – толкова часа за пенсионерите, толкова детска програма, толкова еди какво си. Неизпълнението на обществените функции на БНТ е тотално. Провалът й е огромен и този, който я наложи, трябва да носи отговорност.

Колкото до кандидатите, мисля, че на конкурса пак ще се яви Митко Цонев, Иван Такев също. Иначе “човекът” може да е и Вяра Анкова. За нея се говори, че Уляна Пръмова иска да я наложи. Другите дежурни са Радо Чолаков, който беше юрисконсулт в БНТ, а после и на ВАЦ.

- А любимият на няколко кабинета панорамец Бойко Василев? Него защо не го споменавате?
- Не е достатъчно борбен, не е амбициозен и дори е малко муден, а и...

- Навремето бившият шеф на НСРТ – писателят Сашо Томов, ми се оплака, че едва не сте го докарали до инфаркт, защото навсякъде сте разправяли, че има жълта книжка или трябва да си извади такава, ако няма...Вярно ли е?
- А, онзи ли? Ами той създаваше всякакви трудности пред 7 дни, гонеха ни за лиценз, за нарушения, дялкаше ни отвсякъде, защото бяхме свободомислеща телевизия.

Беше измислил на половината водещи журналисти имена от пещерата,

беше ги нарекъл варвари. След това се обърна срещу Костов. Такова поведение заслужава вниманието на психиатри.

- Във вашата телевизия пък пристига с гръм и трясък Боби Цанков, който започва да коли и беси, а според запознати вие като изпълнителен директор наблюдавате опасните му лудории и мълчите?
- Аз не съм го довел, а Агафонов. Просто изчаках да се налудува, знаех, че това няма да продължи дълго. Той престоя при нас най-много пет-шест месеца. В интерес на истината това момче мисли с такъв мащаб, че ако не лъжеше, можеше да бъде собственик на преуспяваща медия...

- Вярно ли е, че междувременно Боби Цанков успял да изгони Велизар Енчев?
- Просто те двамата влязоха в остър конфликт и на Велизар не му издържаха нервите?

- За какво беше конфликтът?
- Боби започна да го учи на поведение, как да говори и т. н. А Велизар е емоционален, не издържа на психическия тормоз и сам си даде оставката, никой не го е гонил. Агафонов дори се опита да го задържи, като му каза да си вземе половин месец отпуск, докато се успокои положението, толкова изострено беше то. Но Велизар му тресна оставката си и напусна.

- Удивително! Какъв статут имаше Боби Цанков, че да тормози и назидава журналист като Велизар Енчев? Някъде пишеше даже, че през това време Боби Цанков е изпълнявал функциите на изпълнителен директор, а вие сте го предал?
- Истината е, че Боби Цанков нямаше никакъв ръководен статут, аз бях изпълнителен директор, но той беше неформалната силна фигура в телевизията.

- Сега съм още повече удивен! Значи фигура като Боби Цанков, срещу който има десетки заведени дела за измами, идва и започва да се разпорежда в ТВ Седем дни. Все пак собственикът Георги Агафонов не е Ваня Червенкова, нали?
- Бил съм свидетел на историите му поне с няколко момичета.

Боби ги тероризираше, пресираше ги, побъркваше ги.

И аз бях удивен. Той не е нито левент, нито мъж трепач, нито голям ебач. Но те търпяха психическия му тормоз, плачеха и го...обичаха.

- И открихте ли тайната на това природно явление?
- Побъркваше ги и ги очароваше с приказки. Голям чаровник е и затова останах със смесени чувства към него. Не се учудвам, че е успял да омае и собственика на телевизията, самия Агафонов. Беше изключително работлив и дойде с куп обещания за хазартни игри и други проекти. Постоянно носеше разни договори за реклама, парични игри със спонсори, съвместни проекти с яхтсмени, автомобилисти и какви ли не. Обещаваше купища пари. Всичко при него изглеждаше страшно мащабно, а и като личност беше силен.

- В края на краищата Боби Цанков донесе ли на ТВ 7 дни поне една стотинка. Заработи ли поне лев от заплатата си?
- Не, нищо не донесе. Всичко беше в бъдеще време. Само обещания.

Убеден съм, че заради патологичната си любов към обещанията си загина. Иначе след няколко месеца престой при нас Агафонов лично го изрита.

- А вярно ли е, че при Виденов сте бил шеф на Пощенска банка, след като по образование сте технократ, а не финансист, в един форум пишеше даже, че сте завършили специалност “парни котли” в Чехословакия?
- Вярното е, че тогава бях главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения.

- А Пощенска банка?
- За съжаление бях и член на Надзорния съвет на банката.

- Защо за съжаление?
- Защото просто я откраднаха? А капиталът й беше събиран с доброволни вноски на работещите в системата на далекосъобщенията и банката беше нейна собственост.

- Как така я откраднаха!?
- Просто беше продадена за смешна сума - колкото е годишната й печалба.

- И кой открадна Пощенска банка? Впрочем нали и вие сте бил надзорник?
- Беше открадната от босовете на “Кремиковци”, Булбанк, май и БТК участваха в схемата. Направиха някакъв борд и каквото друго трябваше и я приватизираха чрез някаква схема с акции, на практика без пари. А аз като надзорник не можех абсолютно нищо да направя. Е, опитах се. С Велизар и Конакчиев доста сме се занимавали с тази афера. Аз тогава отговарях за БТК в Комитета и бяхме събрали доста материали. Нося ги на Филчев, той се засмя и ми вика ти ми носиш толкова много материали, а аз имам два пъти по толкова. БТК пък, която беше продадена при Симеон за 230 млн., да оставим другото - само разкошните й почивни станции бяха 112! След три-четири препродажби днес достигна най-после тогавашната си реална цена – 4,5 млрд.! Защо не се удивлявате на това?

- Ами сигурно, защото вече няма нещо, което да удиви българина. Навремето всички се удивляваха как така психологът Любо Павлов-Пъпката, забогатя и след това престанаха да се удивляват. Даже го забравиха. А вие знаете ли как забогатя?
- Той е един от хората, които се наместиха в гънките на прехода в икономическите общински структури, общинската приватизация...

”Накупи” си големи кредити, които не знам как ще връща и това ще му изяде главата.

Доколкото знам ТV 7 му я взеха срещу кредит, просто му я отнеха.

- Случва ли се нещо интересно, някакво събитие, което може да удиви било на медийния пазар, или в самите медии?
- Интересното е, че след поправката в закона Краси Гергов вече се обяви като собственик на 10 на сто от Про бг, която ще се слее с бТВ! Иначе всички медии са проправителствени, какво интересно може да има в тях самите? Жал ми е за студентите, защото идват с ентусиазъм, но като започнат да се пооглеждат ентусиазмът угасва.

- Вие сте информиран човек. Алексей Петров ли е главата на “Октопода” в България? Има ли класическа мафия у нас, пък макар и в нашенски си мащаби?
- Мисля, че няма такава, а Алексей Петров ще излезе на свобода с фанфари, както Маргините. За мен няма “Октопод”, а единични мафиотски групички, които представляват няколко клана и хората около тях, които забогатяха от няколко големи афери. Иначе си имаме махленски мафийки в балкански стил: депутат-дъщеря-тъща-къща-рода-съдия-престъпник.

Едно интервю на Славей КОСТАДИНОВ


Тагове:   бнт,   махне,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930