Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2010 09:41 - Българите не искат качествено сирене, търсят евтиното и ментето
Автор: slivenplus Категория: Новини   
Прочетен: 1995 Коментари: 2 Гласове:
2



За българите цената е по-важна от качеството Десерти с екстри и крем за мазане лъжат клиентите
image
Специални етикети, които обозначават млечните продукти с растителни мазнини, има в повечето магазини

  Евтино вместо качествено сирене. Това търсят голяма част от българите, показа проверка на "Стандарт" по магазините в първия ден, от който важат новите правила за качество на храните. След решение на кабинета от вчера всички търговски вериги и магазини, които продават храни, бяха задължени да отделят млечните произведения от стоките с растителна мазнина и да обозначават с етикети разликата. ДВСК пък започна масови проверки по нареждане на земеделския министър Мирослав Найденов за спазване на новите правила. Ако изискванията за държавен стандарт на млечните произведения не се спазват, търговци и производители ще бъдат глобявани с до 10 хиляди лева. При трето нарушение обектите ще бъдат затваряни.
Клиентите обаче невинаги избират качеството, а се вълнуват повече от цените, установи проверката на "Стандарт". Продавачи и купувачи коментират, че на този етап продукцията се избира предимно заради приемливата си цена. А основната причина за това е кризата и намалените доходи на семействата у нас. "Може и да сме в престижен район, но не мога да си позволя осем лева за сирене", признава клиентката Гергана Митрева от "Лозенец", която пазарува в най-близкия до тях магазин. Друга възрастна жена на опашката зад нея пък признава, че въведените разграничения между сирене и "крем за мазане" улесняват потребителите, но само платежоспособните. "За нас пенсионерите например е трудно да четем дребния шрифт на стоките, където пише, че имат растителен произход, и пак купуваме същите стоки, както преди", допълни Митрева. Търговците признават, че хората по-старателно четат етикетите на стоките, но невинаги купуват от тях. "Взимат едно мляко, четат етикета, оставят го, избират друго и така по 20 минути. Сиренето на "Маджаров" например се харесва, въпреки че е скъпо. Напоследък обаче все по-малко хора си позволяват да го купят", коментира управителката на столичен магазин Веселка Танчева.
"Какво ще ми стане от малко растителни мазнини? Кой знае какво има в другите млека, които уж са истински. Поне знам, че където има растителни мазнини, няма холестерол", коментира пък клиентката Мая Величкова. Младата дама призна, че повече чете етикетите за съдържанието на мазнините, а не за вида им. Други обаче са на мнение, че е по-добре съдържанието на храните да е ясно, отколкото хората да се заблуждават. "След това всеки ще прецени дали му е по-изгодно да купува нещо измислено или истински продукт", категорични са клиентите.
Още в първия ден повечето малки магазинчета в София бяха разделили млечните продукти с различни етикети. Жълти табелки предупреждават потребителите за продукти с растителни мазнини, които доскоро се водеха "млечни произведения". В синьо са обозначени сирена и кашкавали, които се продават на кило, но също съдържат такива добавки. "Редовно имаме проверки от ДВСК и РИОКОЗ за стоките в магазина. Не се притесняваме, тъй като сме обозначили коректно и с големи букви изложените продукти с растителен произход", обяснява още управителката Танчева. Клиентите й четат подробно етикетите на храните, които купуват. Танчева обаче не е убедена, че киселите млека изцяло съдържат само краве мляко и закваска. "Фирмите "пропускат" да запишат добавките в млякото. Не може да го отворя днес и то да е годно след две седмици, ако е истинско", категорични са клиентите.
Надя Панкова
СТАНДАРТ


Тагове:   сирене,   ментето,


Гласувай:
2



1. анонимен - ПОМИСЛЕТЕ МАЛКО!
02.07.2010 16:54
В БЪЛГАРИЯ ,НЯМА ОСНОВНИ СУРОВИНИ:ЗЪРНЕНИ ФУРАЖИ, МЛЯКО ,МЕСО, ВЪЛНА И Т.Н.....! ПРОСТО, НЯМА КОЙ ДА ПРОИЗВЕЖДА.ХОРАТА МАСОВО НАПУСКАТ СЕЛАТА И ПРИСТИГАТ В ГРАДОВЕТЕ.
ОСНОВНИТЕ СУРОВИНИ ЗА ПРОИЗВОДСТВОТО НА ХРАН.ПРОДУКТИ СА В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ -ОТ ВНОС, НО ЗА ДА СА ЕВТИНИ И В ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО -СЕ ИЗБИРАТ ,.....НИСКОКАЧЕСТВЕНИ СУРОВИНИ!
ЗА ДА СЕ ПОЛУЧИ , ПРИ ПРЕРАБОТКАТА ,ЩО-ГОДЕ КАЧЕСТВЕН ПРОДУКТ ЗА КОНСУМАЦИЯ -СЕ ВЛАГАТ ПОДОБРИТЕЛИ!
ПО ТОЗИ НАЧИН ,СЕ СМЪКВА И "СЕБЕСТОЙНОСТТА" НА ПРОИЗВЕДЕНИЯ ВЕЧЕ ,ПРОДУКТ, ЗА ДА ИМА ПОНОСИМА "ПАЗАРНА СТОЙНОСТ" ЗА БЪЛГАРСКИЯ ПОТРЕБИТЕЛ!!
АКО ,СЕ РАБОТИ ПО БДС---ПРОИЗВЕДЕНИЯ ХРАНИТЕЛЕН ПРОДУКТ, ЩЕ БЪДЕ СРАВНИТЕЛНО ЧИСТ ОТ КЪМ ПОДОБРИТЕЛИ ,НО ЩЕ БЪДЕ ОТ ЧИСТА СУРОВИНА-С ВИСОКА СЕБЕСТОЙНОСТ-ЗАТОВА И ПАЗАРНАТА МУ СТОЙНОСТ ,ЩЕ БЪДЕ ВИСОКА И НЕПОСИЛНА ЗА БЪЛГАРСКИЯ ПОТРЕБИТЕЛ, КОЙТО ПО СЪЩЕСТВО .....Е С НИСКИ ПОКУПАТЕЛНИ СПОСОБНОСТИ!

НА ПРАКТИКА ЩЕ СЕ ОКАЖЕ ЧЕ:
1/ЩЕ ИМА НЯКОЛКО ПРОДУКТА С ВИСОКА ЦЕНА ,ПРОИЗВЕДЕНИ ПО БДС....НО С НИСКО ПОТРЕБЕЛНИЕ, ПОРАДИ ЛИПСАТА НА БОГАТИ КЛИЕНТИ!
2/....И КУП ОТ ЕВТИНИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ---НО СЪС СЪМНИТЕЛЕН СЪСТАВ И КАЧЕСТВО, ....ЗА ПО-НЕСЪСТОЯТЕЛНИТЕ КЛИЕНТИ!

РЕАЛНО ,НА ПАЗАРА ,ПРОМЯНА ---НЯМА ДА ИМА !!!!

ПРОСТО БЪЛГАРИНА ,ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА КОНСУМИРА НИСКОКАЧЕСТВЕНИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ, ЗАЩОТО Е БЕДЕН .....НО ЗАКОННО И БЕЗ ПРАВО НА ОБЖАЛВАНЕ, ПОРАДИ НИСКАТА СИ ПОКУПАТЕЛНА СПОСОБНОСТ!!!!

КАКВО ПРАВИМ ,ВСЪЩНОСТ??????????????????

ОЗАКОНЯВАМЕ, ПРОИЗВЕДЕНИТЕ БОКЛУЦИ НА ПАЗАРА!!!!!!
ЧЕСТИТО!!!!
цитирай
2. анонимен - Заглавието е сбъркано
04.07.2010 15:50
Би трябвало да бъде: "Българите искат качествено сирене, но търсят евтиното и ментето". Защото това е истината. Българите искат много неща, но правят доста по-малко. Дано да сме живи и здрави нещата да се променят към по-добро.
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930