Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2010 13:01 - Оскар Фрейзингер, швейцарски депутат: Новините на турски пречат на интеграцията на малцинствата
Автор: slivenplus Категория: Политика   
Прочетен: 1026 Коментари: 1 Гласове:
1



Те трябва да научат езика на приемната страна и да спазват правата

 Оскар Фрейзингер е депутат от швейцарския Центристки демократичен съюз (UDC) и основен организатор  на референдума, провел се  в Швейцария за забрана на строежа на минарета в страната. Гласуването отхвърли тази възможност и в Швейцария няма да бъдат строени нови минарета. Той е гимназиален учител по немски и депутат в парламента от 2003 година. Владее перфектно два езика - френски и немски. Оскар Фрейзингер е автор на няколко романа, сатири и есета.

- Г-н Фрейзингер, забраната да се строят минарета нарушава ли правата на малцинството?
- Не, защото религиозната свобода си има граници. В Швейцария, както и в останалите европейски страни, не може да се допусне една религиозна догма да има неограничени възможности. Когато религиозната догма е в конфронтация с гражданските закони, трябва да й се сложат ограничения. Например индусите не могат да изгарят на открито труповете на своите мъртви, забранено е и ритуалното заколване на животни.
- Смятате ли, че европейското общество е по-толерантно към малцинствените религии, например мюсюлманите, отколкото те са толерантни към европейците?
- Абсолютно сте прав. В момента няма реципрочност. Повечето от арабските държави са тоталитарни или има някакъв вид демокрация, но не истинска. Те много ограничават религиозните практики на други религии. Но не това е проблемът, според мен. Ако те практикуват религията си по този начин в своите страни и аз отида там, ще трябва да се адаптирам. Няма да имам право да искам задължително да се построи църква в Саудитска Арабия, примерно. За мен е важно, когато те идват в Швейцария, да се адаптират към нашата система. Ако аз приема техния начин на живот, когато отида в тяхната държава, те трябва да приемат моя начин на живот, когато дойдат в моята държава. Те идват тук и искат да променят част от нашите закони. Не смятам, че това е приемливо. Те, примерно, не искат момчетата и момичетата да бъдат заедно в един и същи басейн, но в нашата страна момчетата и момичетата се образоват по един и същи начин, защото искаме да има равенство. В ислямските държави правата на жените са съвсем различни. Проблемът с исляма не е религиозен или теологически. Проблемът с ислямската догма е, че тя има много силен политически и законов компонент. Тази част от исляма е несъвместима с европейските граждански права. Трябва да искаме от мюсюлманите, ако искат да живеят тук, да приемат нашия граждански закон над тяхната религиозна догма.
- Нямате ли впечатлението, че понякога етническите малцинствени групи злоупотребяват със закона, само защото европейското общество е толерантно?
- Всъщност, да. Толерантността си има граници. Защото ако в името на толерантността отворите вратата на нетолерантността, рискувате накрая да разрушите първоначалната толерантност. Не може да приемете съществуването на нещо крайно недемократично в името на демокрацията.
- По Българската национална телевизия се излъчват новини на турски език, а идеята за референдум отпадна заради тезата, че мнозинството ще надделее над малцинството. Имахте ли подобни спорове в Швейцария?
- Смятам, че ако искате чужденци да се адаптират към живота във вашата страна, не можете да поддържате паралелно културно обкръжение. Трябва да ги интегрирате колкото е възможно повече. Те трябва да научат езика на приемната страна, трябва да спазват правата, трябва да станат интегрална част от тази страна. И след това да ни помогнат да направим държавата по-добро място. Но ако идват от друго място и настояват да имат културата, която е в родната им държава, това не е интеграция.
- Българският външен министър каза, че ако има референдум за новините на турски, "хората ще ни се смеят", имайки предвид очевидно Европейския съюз. Смятате ли, че тъй като Швейцария не е в съюза, това улеснява нещата при вас?
- Мисля, че да. Ние сме независима държава с директна демокрация. Това означава, че суверенът на нашата държава е народът. Всеки гласува четири пъти годишно в референдуми по много различни въпроси - пенсии, финансови неща, за всичко. Последната власт е на народа. Ако парламентът вземе решение, което не се одобрява от повечето хора, то отива на референдум. Този референдум е задължителен. Политическата система не може да не разбира това. В Швейцария хората имат инструмент да се противопоставят на елита, да се противопоставят на политическата система, ако решенията й не срещнат одобрението на повечето хора. В повечето други държави случаят не е такъв. Вие гласувате за президент или за парламент на всеки няколко години, но след това вече нямате думата. И трябва да чакате, докато гласувате отново пет години по-късно.
- Една от причините за забраната за строеж на минарета е, че те са символ на агресивния ислямизъм. Откъде, според вас, ислямизмът може да завладее Европа?
- Минарето винаги се е използвало като териториален знак от ислямистите - да маркира територия, която е ислямска или искат да бъде ислямска. Това е символ на политическо надмощие над другите религии. Не искаме това да се случи. В бъдеще изповядващите исляма могат да продължат да се молят в джамиите, но не искаме религията да стане колективно задължение. Тя трябва да си остане нещо лично. Питахте ме за ислямизма. В арабския свят фундаменталистката част се засилва. Фундаменталистите стават все по-силни от ден на ден. Смятам, че Ливан например е изгубена държава за християнството. Тя е изцяло ислямска. В Турция има същия процес, защото либералната част на обществото намалява, а екстремистката част се увеличава. Каква е причината? Екстремистката част има повече деца, отколкото либералната. Можете да се сетите какво означава това за бъдещето. В Европа има около 50 милиона ислямисти, но след няколко години те могат да бъдат двойно или тройно повече. Когато се достигне критична маса, както е например в Индонезия, нещата стават проблемни. Тяхното задължение е да ислямизират света.
Аз не искам да бъда ислямизиран. За мен е важно да се реагира преди ситуацията да стане неконтролируема. Във Великобритания има от пет до седем хиляди законови решения, взети на основата на Шерията. Във Великобритания - в свободната, демократична държава, всяка година се взимат между пет и седем хиляди решения въз основата на Шерията. Това е недопустимо.

darik.bg



Тагове:   НОВИНИТЕ,   оскар,


Гласувай:
1



1. анонимен - Точно така
18.01.2010 09:24
Много правилно го е казал човека, аз няма какво повече да добавя, освен благодарности за превода на интервюто.
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930