Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2010 14:02 - Оралният президент
Автор: slivenplus Категория: Политика   
Прочетен: 3998 Коментари: 8 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Последната седмица е белязана с неразбираема медийна и институционална истерия. Вицепремиерът Дянков казал в някакво раздрънкано шоу, че президентът не бил млад. Последният се разгневил. На осигурената чрез Б. Борисов помирителна среща президентът навиква министъра като директор на училище от филма „Вчера” и го изритва отсреща на „Дондуков”.

След това ехидно пуска в ефир стенограмата на онова, което са си казали двамата (всъщност петимата, със стенографката).

Не ми е работа да правя политически или журналистически анализи на „събитието”. Направиха го вече хора, които следят със сеизмографска точност политическия живот на страната. Искам да  се спра по-общо на въпроса за чисто оралното битие на социалния ни президент.

Поради конституционните правомощия на институцията, българският президент не е облечен във възможност за реални политически действия. Функцията му е сведена до представителни задължения и до възможността да забави влизането в сила на някой закон чрез налагане на (временно) вето.

Изминалите години обаче дават да се разбере, че президентът не е нито толкова безучастен, нито пък толкова чисто представителен. Оказва се, че е много важна политическа фигура. Поне този ни президент. Той съставя правителства и коалиции като в президентска република, той определя с предварително изиграни ходове важните държавни стратегии, каквато е енергийната, той дава посока на геополитическата ориентация на държавата, противна на официалните членства в политическите и военните евроатлантически съюзи. Прави големи шлемове и строи троянски коне като същински Одисей.

Дали докарва всичко това само от  думи, след като няма реална власт?
Всичко, което казва президентът, е важно. Затова той няма случайни появявания по телевизията. Ще си поръча интервю в Панорама, ще си издейства участие при Слави (не е лошо да се провери дали не е направил това чрез Красьо!). Подредено, нагласено. Без лигави импровизации от страна на водещите (какво му пречеше на Дянков да си нагласи и той гостуването в онова скапано шоу?).

Ако е важно всичко, казано от президента, не по-маловажна е и всяка дума, казана за него. Всяко съществително, всяка метафора, всяко прилагателно. Не знам дали случаят с тази лайняна стенограма е активно мероприятие, както твърди Едвин Сугарев, макар много да прилича на такова. Но че дружният екип на президента чете всяка буквичка по всички вестници и изглежда всяка секунда от телевизионните емисии – това е съвсем ясно от въпросната стенограма. Президентските генерали са досущ като Радичковите хлебарки, които в „Ноев ковчег” четат написаното за хлебарките между редовете на корабния дневник. Хлебарките четат написаното за хлебарките!

Много малко хора, извън няколкото лични интернет трибуни, говорят за това какво прави президентът. Той полага изключителни грижи да се обсъжда само казаното от и за него. Този вербален нарцисизъм обаче е само привиден. Оралният президент всъщност си е много активен, действен и дори агресивен, както се вижда.

Не знам по каква логика президентът, най-пасивната институционална фигура, ползва същият обем секретна информация като министър-председателя. В логиката на обратното мислене би трябвало да ползва само онази част от нея, което засяга функциите му. Мисля, че тук, в несъответствието между обема от информация и силно редуцираните политически функции се ражда тайнственият здрач, в който тази институция функционира. Като няма какво да прави, ще седи и ще слухти.

Говоренето на президента и оруелското следене на всичко, казано за него, трябва да държи сферата на президентската деятелност непроницаема за гражданите и за тяхното гражданско общество.

Ако не бяха думите за отклоняване на вниманието, как ще обясниш на хората, че съвсем скоро гордо си водил антинатовска демонстрация, а после си подписал договора за приемане в НАТО? (Мисля, че това е най-ужасният миг в живота на президента, най-унизителният, най-обидният. Да ти наложат да подпишеш един договор, срещу който е бил насочен целият ти съзнателен живот – има ли нещо по-страшно от това? Имам чувството, че цялата сетнешна дейност на президента не е нищо друго, освен отмъщение за причиненото му тогава унижение!)

Ами ако преди подписването на договора го бяха подложили на детектора на лъжата? Ей така, за всеки случай. Ами я си представете, че Дянков беше отишъл на помирителната среща с въпросният детектор и го засипе с контравъпроси? Например за ефективността на Белене? За приятелите му, станали спонсори, или обратното? За всичките големи и малки шлемове, от които като грозна действителност ще остане само Троянският кон?

Ако Дянков върне като ехо въпросите на президента за министрите и правителствата, украсили нарцистичното огледало на дългогодишното му президентстване? Или пък самоинициативно изгърми в упор въпроса за криминалните му ловни излети?

Президент на думите – това е нашият президент.  Президентската чест обаче се крепи върху подслушаните думи и там са изключени всякакви шеги. За никого в България, освен за президента и неговите генерали, няма и капчица съмнение, че в началото на тази истерия стои една шега. По-точно един от поредните опити на министъра да упражни остроумието си. Този път обаче Дянков явно е сгрешил адреса. Върху гърба на оралния президент думите значат много повече от прекия си смисъл.

В царството на думите задължително значение има и мълчанието. Като какво мълча през всичките години президентът по болните въпроси на обществото – това всички можем да назовем с думата, означаваща другия край на оралната верига. Не каза нищо за тройната коалиция, за Доган, за Румен Петков, за Масларова, за царските гори, за заменките. Но не мълча като партизанина Антон от стихотворението за думите, воплите и стоновете.

Президент мълча чрез говорене. Чрез думи. Мълча вербално. С изявления и речи, наподобяващи нищо незначещите магически думи на фокусника, които имат единствената задача да отвлекат вниманието на публиката от движенията на ръцете му.

Имат право онези, които твърдят, че сега решителният ход е на министър-председателя. Но не да тръгва пак да се помирява по момчешки с бандата от съседната махала, а да разкъса прикриващото булото на президентското говорене и самият той да изговори ясно и еднозначно в сушавото публично пространство всичко онова, което президентът е  правел, докато е приказвал. Министър-председателят е единствената фигура, която по закон има право да знае какви ги върши президентът.

Макар да не разбирам досегашното мълчание на премиера, все си мисля, че сега му се удава най-добрата възможност да започне да говори за активната действеност на иначе оралния ни президент. Истината, най-често срещаната дума в стенограмата, не се крие в това дали президентът е млад, нито дори в това дали е милиардер, а в онова, което е надробил през всичките тези години. Но този път без лъжливи и замазани думи. Голата истина, както се казва. Онази, дето политиците лъжливо се кълнат, че са преспали с нея.

По този начин премиерът може да запази авторитета на най-свестния си министър. А може би и своя собствен авторитет, макар това да ми се струва все по-трудна и все по-трудна задача.

Иван Станков
www.svobodata.com




Гласувай:
6



1. ok3223 - Мизерна статийка
08.03.2010 14:15
на мизерно човече.
Мравката се мери със слона.
"Вижте ме, колко съм умна и голяма."
цитирай
2. анонимен - Невъзпитан
09.03.2010 10:33
Отново Гоце показа истинския си облик-некултурен, зъл и невъзпитан.Спретна едно просташко милиционерско мероприятие,лъхъщо на съветска вакса за кирзови ботуши/Сергей ще ви каже какво е това,той е вещ по съвлботуши и партенки/.Срам ме е,че съм в тази държава, но добре,че децата се измъкнаха.Явно дълбоко е засегнат Гоце от думите на Дянков,че няма да даде и 1 стотинка за гоцевскопутинското мероприятие Белене.Путин е сърдит, Гоце трябва да действува и го прави по милиционерски с неговото обкръжение, тъпо и некултурно.Представяте ли си да кажем германския президент/ако ще да е 100 пъти прав/ да извика финансовия министър и да му каже - слушайте ме внимателно !
Гоце, слушай внимателно.Как е казал Тарас Булба - Я тебя родил,я тебя и убью.Ние сме народът.Ние те избрахме и ние те изхвърляме-засега само морално.За в бъдеще-политическа партенка-миризлива и никому ненужна. Пфуй,гадно ченге!
цитирай
3. анонимен - прав е Гоце
09.03.2010 11:00
Не може някакво селянче завършило някакво си университетче в Америка да споменава Великия агент Гоце без предварително да му разрешат.Какъв политик е Дянков щом не е завършил в Москва или поне два семестъра във Вишата партийна школа. Къде беше Дянков когато Гоце строеше КОМУНИЗМА.И май Гоце си вярва ,че го е построил,поне за родата му.
цитирай
4. анонимен - Prvanov razkopa gradinata s gerberi i pokaza podzemnoto ku4e. Slepokyt e triglav zmei. ednata glava e tazi na Kostow, drugata na niakakyv krg i tretata na samit
09.03.2010 11:37
Goce e nai golemioaty syiuznik na Borisov w shetniata okolo personalnite zamenki. Jeleva , Diankof ide red na bageryt.

mnogo po elemntarno e slu4iloto se otkolkoto afturyT na gorniat tekst e napisal.

Na men ne mi puka Prvanov dali e Goce ili obratnoto. Prezidentyt bese nare4en ot Dinakov maloumen-koeto e mnogo silna personalna kvalifikacia. Togava niamashe reakcii ot strana na Prvanov. Dnes oba4e ima nov moment. Nesto e obestano, nesto e zapo4nato, nesto predstoi da byde razkrito- a i referendum se zadava , towa e katalizatoryt na opluvaneto na Prvanov.
цитирай
5. boristodorov56 - Кога Гоце ще отговори на М. Димитров?
09.03.2010 11:41
КОГА ГОЦЕ ЩЕ ОТГОВОРИ НА МАРТИН ДИМИТРОВ?

Уважаеми г-н Президент,

Във връзка със създадената вече от Вас традиция да публикувате на сайта на президентството стенограмите от разговорите, които в качеството си на държавен глава провеждате с представителите на различни български и чуждестранни институции, Ви призоваваме да направите публично достояние стенограмите от разговорите Ви с председателя на Управителния съвет на „Газпром" Алексей Милер, проведени на 16 февруари 2010 г., както и от разговорите за енергетиката, проведени от Вас в Москва през февруари 2009 г.

Желанието ни е продиктувано от засилилата се активност на Русия за построяването на АЕЦ „Белене", категоричната позиция на БСП, към която принадлежите, че втората атомна електроцентрала трябва да бъде изградена и недвусмислените експертни мнения, че реализацията на този проект е в разрез с икономическите интереси на България и ще обремени с необосновани разходи и загуби държавата ни за години напред.

Призоваваме Ви също така да публикувате на сайта на президентството и стенограмите от преговорите по съставянето на правителството на тройната коалиция БСП, НДСВ и ДПС с мандата на последната от изброените партии. Смятаме, че този документ е изключително важен за бъдещите поколения граждани и историци, които трябва да имат автентична престава за събитията, определили съдбата на България през този период на нашата съвременост.

Надяваме се, че като историк осъзнавате колко важни са тези документи за обективния подход към науката, за която дълги години сте работили. Вашите млади колеги, пък и всички българи ще оценят по достойнство подхода ви на прозрачност към процесите в най-новата история на България.

С уважение: Мартин Димитров, Председател на СДС
цитирай
6. анонимен - Ама сте се събрали тукаааааааа...
09.03.2010 13:44
...плямпало до плямпало. Чешете си езиците...пардон пръстите и се четкате с голямата баданарка.
Какъв Гоце, каквъв орален президент, какви пет лева ви тресат?
Всичко опира до "нещата от живота"...
Не ми пука нито за Гоце, нито за онзи с тънкото гласче, нито за онези двама опосума...оправдаващи се с хамерикански традиции в журналистиката.
И като пуснаха откъсите от предавания, какво видяхме....във всички имаше непринуден хумор...нещо съвсем приемливо. Защо не пуснат нещо подобно, в което някой се изтипоса и тиражира нещо относно това, че някой от президентите е откраднал милиард / а спряма разликата в икономическите реалности между обрулената ни държавица и Щатите...милиарди/ да видим как ще реагира тогава президента.
Това си е чиста проба нашенската приказка за сестрата...и доказването че нямаш сестра.
По добре млъкнете и си представете че за вас лично някой /без значение дали е с тънко гласче или е опосум/ изръси в ефир че сте свършили нещо престъпно....така ли щяхте да реагирате...или ще търсите сметка на опосумите или от онзи с тънкото гласче?????????????????????
Всички сте маскари...и сини и сиви и червени....затова от години ни ви вярваме и не гласуваме...макар че така сами си го набиваме.За вас сме само електорат...и стадо.

цитирай
7. анонимен - по различен коментар
09.03.2010 13:58
Президента е човек, който се държи много добре! Първо не е че проблема дали е млад или стар, а просто Дянков индиректно твърди, че Първанов е милиардер!И второ, тези дни всички викат, защо бил създал тройната коалиция, ами ако не помните, защото аз помня, създаде я за да влезем в ЕС, защото никоя парламентарна група нямаше мнозинство, а СДС и ДСБ отказаха да се коалират с другите.Не може да се очерня един човек така, а да се твърди, че Дянков с поведението си е прав.Не може да твърдиш разни неща за някой без доказателства, а ако наистина е милиардер Първанов, точно Дянков би трябвало да има доказателства, а ако има да ги покаже, но той няма и си плямпа ей така от злоба, като не може да каже нищо друго. Не се хващайте на толкова плитко и долно сценарийче, защото ако го няма Първанов, цялата власт ще е в ръцете на един човек и тогава няма да има кой да каже, че наистина икономическата и социалната обстановка е крайно зле след като преди 8 месеца Герб взеха власта, тогава ще се казва, че всичко е ок и да си мълчим, че иначе сме свързани кой знае с какво. Тройната коалиция не беше идеална, но вършеше работа, 4 ри години с постоянен икономически разтеж, нарастващи пенсии и заплати, дори са оставили на Бойко голям резерв в БНБ специално за здравеопазването например. Но те бяха добре очернени от СКАТ и Волен и Бойко, за да вземат властта. Волен забрави за призивите си, отърва се и от СКАТ.Бойко се готви за пълно превземане на всички институции и тогава ще ви питам тогава
цитирай
8. rebu - №4
09.03.2010 17:12
"Да пишеш на български с латински букви, е като да пишеш с лайна на стена! Чете се, но не е приятно!" - цитат с автор:"Паисий"
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930