Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2010 17:06 - Сливенската депутатка Калина Крумова: Водният проект в Сливен е рисков
Автор: slivenplus Категория: Регионални   
Прочетен: 1352 Коментари: 0 Гласове:
1




Затягаме контрола върху еврофондовете

Парите от Европейския съюз са изключително важни точно в този момент, когато икономиката ни е в криза и безработицата расте. Затова не трябва да допускаме тези пари да изтичат през пръстите ни, както това се  е случвало досега. Това заяви депутатът от АТАКА Калина Крумова, която е член на комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове. Крумова изнесе данни от доклада на комисията за 2009 г. според които България е на последно място по усвояване на парите от ЕС. Страната ни е усвоила едва 1,3% от всички средства от ЕС, обяви депутатът от АТАКА. По земеделската програма САПАРД "размерът на реално загубените средства се очаква да възлезе на не по-малко от 123.1 млн. евро", е посочено в доклада на парламентарната комисия. По програма ИСПА, където се реализират големи инфраструктурни проекти, рискови са 650 млн. евро, обясни Крумова.
Десет са рисковите проекти в сектор "Околна среда" на стойност 331.2 млн. евро. Това са водните проекти в София, Сливен, Смолян, Варна, Балчик, Шумен и Кюстендил, както и проектите за изграждане на депа за отпадъци в Монтана, Русе, Севлиево, Силистра и Созопол, пречиствателната станция за отпадни води в Търговище и регионалният център за управление на отпадъците в Кърджали.
Без европейските пари тези общини няма да могат да завършат проектите си, категорична беше депутатката от АТАКА.
По думите й България разчита на ЕК за подкрепа за градския транспорт в големите градове. Имам лична информация, че в Бургас вече са готови с такъв проект. Дано и другите градове да направят такива, за да се почувстват българите европейци, подчерта Калина Крумова.
Депутатката беше категорична, че у нас вече се работи по нов начин с парите на Европейския съюз. Доказателство за това е по-строгият контрол, който дори самата комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове осъществява. На нашите заседания редовно докладват ресорни министри и зам.- министри и се обсъжда какво трябва да се направи за в бъдеще, посочи Крумова. С реформата в администрацията се надявам за напред да ни очакват само хубави неща в областта на усвояване на еврофондовете, заключи депутатката от АТАКА.



Тагове:   Сливен,   Калина,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930