Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2010 12:02 - Нели Енергиева: И АДФИ установи, че няма нарушения при разпореждането с целеви средства от ЕС и министерствата в Община Сливен
Автор: slivenplus Категория: Регионални   
Прочетен: 2412 Коментари: 0 Гласове:
0




image
Заместник - кметът по финансите на Община Сливен Нели Енергиева пред радио "Фокус" - Сливен

Фокус: Госпожо Енергиева, вече стана ясно, че Агенция държавна финансова инспекция прави няколко проверки на Община Сливен. Какво сочат резултатите до този момент?
Нели Енергиева: Община Сливен е обект на две прокурорски проверки. По прокурорско разпореждане Агенция държавна финансова инспекция /АДФИ/ проверява всички процедури и сключени договори от Общината в периода 2005/2009 г. Прокуратурата проверява и всички разпоредителни сделки на общината със собствеността за периода 2004/2009 г. Вече приключиха две проверки на работата на администрацията – и двете без забележки.
Фокус: Само преди дни приключи проверка и на Сметната палата? Какво сочат резултатите от проверката?
Нели Енергиева: Ще си позволя да цитирам точно заключителната част на одита: „Отчетът за изпълнението на бюджета, извънбюджетните сметки и фондове и приложенията към него на община Сливен за 2009 година, не съдържат съществени грешки и нередности и дават вярна и честна представа за достоверността, законосъобразността и редовността на включената в тях финансова и нефинансова информация. Балансът и приложенията към него дават вярна и честна представа за имущественото и финансовото състояние на Община Сливен. Балансът не съдържа съществени грешки и нередности, които биха повлияли на потребителите на информацията от него. Това е дословно заключението на Сметната палата. Съгласно нормативната уредба, регламентираща дейността на Сметна палата, допустимите грешки под прага на същественото, са в размер до 2% от общия обем на приходната и разходната част на бюджета. Констатациите на смесения одитен екип показват, че в община Сливен финансовият отчет е много под допустимите грешки - максимум до 0,2 процента.
Фокус: Какво проверяваха експертите и каква бе целта на проверката?
Нели Енергиева:Обхватът на одита включва бюджета на общината, извънбюджетните сметки и фондове, включително и сметките, чрез които се осъществява разчитането по структурните и Кохезионния фонд на ЕС и въобще усвояването на евросредствата. Също така и финансовия отчет, включващ баланса на общината с всички негови приложения. Целта на одита бе да провери законосъобразността, достоверността и пълнотата на финансовите отчети за дейността на общината през миналата година.
Фокус: Прокуратурата заяви, че тази проверка е показала, че община Сливен има задължения, а от администрацията са се опитали да прикрият този факт. Възможно ли е това?
Нели Енергиева:Абсолютно невъзможно. За всяко нещо, което се прави в общината се изготвят редица документи, всяка стъпка, всяко разплащане се документира. Абсолютно невъзможно е , отново подчертавам да се прикрият някакви действия. Разбирате , че не бихме могли да си позволим нарушения на финансовата дисциплина, още повече че нашата работа винаги се гледа под лупа.
Фокус: А съществуват ли такива задължения?
Нели Енергиева: По баланс Община Сливен няма задължения по текущи дейности. Стриктно се обслужва общинския дълг, както й дългосрочните договори на общината. Такъв договор имаме със фирмата, която поддържа осветлението. Единствените ни задължение са по инвестиционната програма. Те са в размер на около 12 млн. лева. По – голяма част от тях са за текущо обслужване и рехабилитация на пътищата - близо 8 млн. лева. Част от тях вече са разплатени. Но са подписани при одита на Сметната палата, защото той засяга финансовото състояние на община Сливен до 31 декември 2009 година. Нормално е в състоянието на криза, в каквото е цялата страна да имаме задължения. И тук трябва да кажа, че разплащаме само това, което е платимо с целеви средства. Това също е част от финансовата дисциплина, която спазваме.
Фокус: Какво проверяваха от Агенция държавна финансова инспекция?
Нели Енергиева: Агенция държавна финансова инспекция провери и не откри нарушения при използването на целеви средства от европейските фондове и републиканския бюджет от 2005 до май тази година. През същия период в общината не са постъпвали целеви средства от МОСВ, освен 161 000 лева по проект за разделно събиране на опасни отпадъци, по който дейностите са приключили и изплатени. По отношение на безвъзмездната помощ, получена от община Сливен по Оперативна програма „Околна среда" за изпълнението на интегрирания проект за водния цикъл на град Сливен, Агенцията за държавна финансова инспекция установи, че през 2009 г., според нормативните изисквания, Община Сливен е открила извънбюджетна сметка, с която да се администрира цялото движение на финансовия ресурс по Оперативната програма. Натрупаната лихва в края на годината се превеждат обратно на управляващия орган. Проверката е установила също, че към настоящия момент получения аванс от общината, в размер на 10% от стойността на безвъзмездната помощ или 4 407 234 лева, е отчетен, и всички разходи, които са извършени по проекта, са усвоени и разплатени, а остатъкът се намира в тази извънбюджетна сметка.
Фокус: Кои бяха проверяваните обекти?
Нели Енергиева: Сред проверените от Агенция държавна финансова инспекция обекти са вътрешната водопроводна мрежа на „Руски квартал", на кварталите „Колю Фичето" и „Република", корекцията на Дюлева река, възстановяването на пътните настилки на булевардите „Стефан Стамболов", „Георги Данчев", „Янко Сакъзов", „Бургаско шосе" и други.
Людмила ЙОРГОВА



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930