Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2010 11:05 - Областният управител на Сливен: Не съм нито с Лечков, нито с Радото
Автор: slivenplus Категория: Регионални   
Прочетен: 1143 Коментари: 0 Гласове:
-1



imageВъпреки че е в отпуск, областният управител Марин Кавръков бе на работа в Областна администрация и учтиво прие екипа ни следобед. Присъствието си на работното място областният обясни с доста спешни ангажименти. Марин Кавръков все пак смята да си почине активно от служебните си задължения за няколко дни. „Ще отида сам някъде на риба. Ще се наслаждавам на тишината", допълни областният. Ето какво каза Марин Кавръков за Йордан Лечков, Радостин Русев, проблемите на Сливен, Общинския съвет, успехите на администрацията му и бъдещите планове за развитие на областта.

 

- Г-н Кавръков, Вие сте идейният двигател на „проекта Лечков" и благодарение на Вашия опит, той спечели два мандата. В момента обаче Сливен е в положение, в каквото никога не е бил – прах, мръсотия, хаос. Как, според Вас, се стигна до това?

- Да, помогнах на Лечков през 2003 година. Но сигурно сте забелязали, че още през 2006-2007 г. малко се дистанцирах от маниера, по който той управлява. Спомняте си, че през 2007 г. също се ангажирах с кампанията на Лечков. За щастие или за нещастие, тя беше успешна и той получи втори мандат. Трябва да се отчете, че той е единственият сливенски кмет от новото време с втори мандат. Но сигурно сте забелязали още, че съзнателно се дистанцирам от проблемите на общината. Не искам да ставам страна и да се използва институцията „областен управител" и колектива Областна управа, за решаване на проблемите между Лечков и Радото, между Лечков и Общинския съвет, между Общинския съвет и фирмите, между Общинския съвет, фирмите, корпоративните интереси и града.

Това не се разбира и ми се отправят упреци и от двете страни, че трябва да взема отношение. Търпя критики и недоброжелателни изявления и от страна на Лечков и неговото обкръжение, и от страна на Радото и хората около него. Ще понеса всичко, но считам, че има институции, които трябва да се произнесат. Това са финансовите органи, Сметна палата, прокуратура, съд. Нещата опряха до съд. Не искам да се правя на по-голям от тях и да предвещавам решения на съда или да критикувам предварително решения на прокуратурата.

Затова ми е много некомфортно на това място при тази ситуация. За щастие, успях да запазя автономността на институцията Областна администрация. Защото, независимо от това как ще се развият нещата, тези хора ще продължат да работят тук. Не искам областният управител и администрацията да стават заложник на интересите на когото и да е, дори да се казва Йордан Лечков, когото уважавам като кмет, и с когото сме работили и се надявам да работим. Така или иначе Лечков е фактор в този град и в България, което не може да бъде заобиколено.

Обществото в Сливен е озлобено, дезориентирано, стресирано, разстроено заради дупките и канализацията. И всички сме се вторачили в дупките и в проблема Лечков - Радото. А в същото време бяхме на път да изгубим театъра, болницата, за образованието да не говорим. Заради този проблем никой не работи по останалите, освен мен, колкото и нескромно да звучи. Ако се бях хванал на тяхната игра, щях ли да имам време да се занимавам с театъра, със здравето, със стратегията за социални услуги и т.н.?

 

- Все пак каква оценка давате на управлението на кмета Лечков?

- Оценка ще дадат хората в края на мандата му. През мандата си всеки кмет има добри и лоши страни, няма само идеални неща, не всичко може да бъде добро. Има успехи, има и неуспехи. В края на мандата хората имат възможност да направят равносметка дали хубавото е било повече, или лошото. Та в този смисъл се въздържам да давам оценка.

 

- А ако трябва да коментирате работата му не като областен управител, а като човек, който дълго време е работил с него, каква оценка ще му дадете?

- Лечков не е човек за подценяване. Той притежава изключителна работоспособност, което няма нужда да се коментира. Работи непрекъснато – и в общината, и у дома, навсякъде. Той има изключителен характер, като пружина е – колкото повече го натискаш, толкова повече се навива и се отласква нагоре. Надявам се проблемите, които му се струпаха на главата, основно да ги преодолее с хъс, работоспособност и воля. Той има в излишък от това. Точно това му помагаше и в първия мандат – нямаше достатъчно опит, нормално е, няма училище за кметове, но започна да работи със страхотен хъс, енергия, оптимизъм и положително чувство. Дано този ентусиазъм, хъс и упоритост, които са му присъщи, да остане. Той е човек, който бързо взима решения. Наблюдавал съм и други кметове преди него, понякога за едно решение им бяха нужни два-три месеца. При Лечков проблемът се изяснява за 10 минути и се взима решение.

 

- Лечков бързо взе решение и да прекрати отношенията си с Радостин Русев. Защо и той, и г-ца Танева, и всички от ГЕРБ в Сливен се отрекохте от него? А преди година Русев бе основният двигател на предизборната кампания тук, по неговите думи.

- Едно е кой какво говори и как си мисли, че е било, друго е какви са реалностите. Аз познавам Радостин Русев от 2006 г., когато се появи около Лечков. Той също е млад човек с доста хъс и амбиции. Но да имаш за социална база Самуилово и квартал „Надежда", познати хора и позиции там, не означава, че с „Надежда" и село Самуилово можеш да спечелиш изборите в общината, да не говорим за областта. Така че има голяма степен на надценяване на възможностите от страна на Русев по отношение на влиянието, което той си мисли, че има в общината. Съжалявам и за него, съжалявам и за Лечков. Събраха се два характера, които не са най-добрата комбинация.

 

- Заради пари ли се пропукаха отношенията между тях?

- Да сте чували нещо за жени? Казано е, че всички кавги са заради пари или жени. Най-вероятно това е причината. Казах ви, че отдавна се дръпнах настрани. Наскоро един ваш колега ме пита кой сега е дясната му ръка, след като аз вече не съм. Отговорих, че сега Лечков няма дясна ръка. Радото се опита да бъде дясна ръка, но всъщност беше лявата.

 

- Кой стои тогава зад Лечков, след като от няколко години не сте вие?

- Защо трябва да стои някой зад него? Той винаги е бил ярък характер. Той щеше да спечели изборите през 2003 г. и без мен. Това трябва да е ясно. Незаменими хора няма.

 

- Общинският съвет в момента реално не функционира. Вие имате ли реална власт да се намесите в решаването на проблемите там?

- Нямам такава власт. Няма да се появя в Общинския съвет. Според мен съветът е не неизлечимо болен, а вече мъртъв. Нямаме Общински съвет от миналата година. Този начин, по който работеше Общинският съвет миналата година, и който се адмирираше – решаването на 50 проблема на общината за 30 минути, беше недобра атестация за работата на местния парламент. Създаде се представата, че се работи много добре, а се оказа, че Общинският съвет не работи. Как ще вземеш 50 решения без коментар? Взимаха се решения на килограм. Още миналата година това ме притесняваше и беше белег за много силен корпоративен елемент в работата на Общинския съвет. В съвета всички са или политици, или бизнесмени, или и двете.

 

- А ако бяхте останали в Общинския съвет, нещата по-различни ли щяха да бъдат?

- Ако бях останал в Общинския съвет, вярвам, че разслоението между колегите нямаше да е толкова голямо, вярвам, че имам известно влияние и конфликтите нямаше да са толкова остри. При тази ситуация обаче и Господ не може да помогне.

http://sliven-news.com/




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930