Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2010 01:05 - Парола “Адам” за стек “Ева”
Автор: slivenplus Категория: Бизнес   
Прочетен: 1797 Коментари: 0 Гласове:
0



Пенсионери вадят по стотачка, като пласират по магазините Нашенците минаха на контрабандни цигари, Меката им е на Женския пазар
image
Роми продават всеки ден контрабандни цигари на Женския пазар

  - Шефче, Адам дойде ли?
- Да, искаш ли?
- Прибери ми две парчета и ги прати по бай Иван в магазина.
Така стотици българи всеки ден се уреждат със стекове контрабандни цигари, които се продават на половин цена. Заради кризата нашенците минаха на папироси без бандерол, които струват два пъти по-малко. Най-търсените цигари на черно в момента са "Ева". Дамските изделия от тютюн се продават под масата на старата им цена - 3,60 лева. Но срещу парола, а за тази марка папироси тя логично е "Адам", показа проверка на "Стандарт".
Контрабандни цигари се продават на доста места у нас. В столицата например могат да се намерят на пътя преди стоковия базар "Илиянци", на Женския пазар, на кооперативния в "Люлин", до бившия магазин "Деница" в "Младст" и преди стоковата борса на Сточна гара. На тези места цигарите се продават най-често от роми, които се разхождат с пликове, пълни с найлонови торбички. Когато обаче се разминеш с тях, вместо пликчета те прошепват "Ева" - 3,60, "Купър" за 2 лева стека. Ако клиентът прояви интерес, мургавият продавач вади черен плик, в който е поставен стека цигари. Подава го, прибира парите и веднага отива на друга улица.
Освен тях обаче има и друга група търговци, които успешно пласират контрабандните папироси у нас - млади пенсионери. Мъже и жени между 65 и 70 години с големи платнени торби всеки ден обикалят кварталните магазини, кафенете, фризьорски салони и клубове. Служителите на тези места ги познават и не им правят проблем. Те дори ги посочват на клиентите си с думите: "Знаеш ли, че може да ти донесе евтини цигари, поръчваш ги днес и утре ги получаваш". Ако дамата на фризьорския стол прояви интерес, пенсионерката й казва накратко какви марки папироси на какви цени предлага. След това приема поръчката и се разбира с клиента в колко часа на другия ден да ги достави. Поръчката пенсионерката дава на отговорника си. В повечето случаи той е таксиметров шофьор от квартала, който работи с дилърите на цигари. Освен че пренася стоката им, той редовно ги вози и до граничните пунктове, откъдето се взимат контрабандните папироси. На следващия ден в уречения час клиентът минава през фризьорския салон, където стекът цигари вече е доставен. Парите се оставят на фризьорката, а пенсионерката минава по-късно да ги прибере. Схемата се повтаря без грешка с кафенетата и магазините. За продажбата на цигарите пенсионерите получават по 5 лева на стек. Средно на месец според търговците те си докарват по 100 - 150 лева.
Търговците обаче са категорични, че Меката на контрабандните цигари в София е Женският пазар. Въпреки многократните полицейски акции цели фамилии роми се препитават от продажба на цигари. Преди те седяха на малки столчета с кашончета кутии от различни марки. Заради повишената опасност вече държат тютюна скрит. Вървят на тълпи, като рекламират стоката с тихо мърморене. Обикновено паролата е "дим - мъжки, дамски". Уговорките и предаването на покупката стават зад ъгъла, ако количеството е по-голямо. Когато става дума за кутия, две, те ги вадят от пазвата със скоростта на фокусник. Странно е, че на пазара могат да се купят марки като HB и Peer, например, които от години не се намират на нашия пазар официално. Някои хора ги купуват от носталгия по 70-те, но папиросите естествено нямат нищо общо с легалните марки.
 "Стандарт"


Тагове:   Парола,   “адам”,   “ева”,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930