Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2010 12:02 - Арестът на Алексей Петров е Рубикон за МВР
Автор: slivenplus Категория: Политика   
Прочетен: 1100 Коментари: 0 Гласове:
1




До миналото лято Алексей Петров сервираше кафе на "оперативно интересни лица" на "Черковна" 90.

Само споменаването на името на доцента от УНСС беше достатъчно мнозина мастити бизнесмени и политици да вдигнат кръвно и да им се отпие каквото и да било. Вчера Петров с още дузина свои хора осъмна в ареста, а МВР не уточни дали му е поднесло знаковата освежителна напитка. Предишното правителство и прохождащата ДАНС рекламираха бившата барета и преподавател по корпоративна сигурност като стълб на държавността и страшилище за разбойниците. Сега се твърди, че Петров повече от десетилетие е бил начело на престъпна група за изнудване, пране на пари, източване на ДДС, незаконна проституция и разпространение на наркотици.
Всъщност този ченгеджийско-мафиотски сюжет тече не от вчера във водещите новини на медиите. Името на бившия снайперист през годините беше намесвано в големите скандали, разтърсили държавата. Сред тях бяха екстрадирането на Сретан Йосич, срещата на бившия министър Румен Петков с братя Галеви на басейна "Спартак", където домакин беше днешният виден арестант, разработката "Галерия", оплетена с подслушвания на журналисти и депутати, политическият инженеринг, благодарение на който се пръкна РЗС на Яне Янев, изчезналият по вина на експремиера Станишев секретен доклад на ДАНС и т.н.
Вчера бившият шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов напомни, че групата на Алексей започнала дейността си в края на 90-те под покровителството на екс главния прокурор Никола Филчев. Апогеят на бившата барета обаче настъпи със създаването на ДАНС през 2007 г., на която той бил неформален шеф. "Чрез инсталирането му
ДАНС беше превърната в специфична силова групировка коментира Атанасов.
Ако се докажат истина дори част от посочените от МВР престъпления, ще се очертае чудовищна картина на отношенията между държавната власт и подземния свят. Ще излезе, че хора на върха на силовите и правоохранителни институции паралелно със задълженията си по закон са водили битие на сицилиански донове.
Арестуването на Алексей Петров със сигурност ще предизвика и силни политически земетресения. Пръв от пушилката се възползва бившият МВР шеф Румен Петков, който навремето изпуши като министър, след като пи кафе на "Спартак". С пълно основание Петков хвърли камъка в градината на Станишев. Бившият премиер сочеше като една от най-големите си гордости създаването на ДАНС, която тръгнала да чупи гръбнака на организираната престъпност.
Истината се оказва далеч по-зловеща и тук възниква въпросът дали лидерът на БСП просто е бил зле информиран, или е знаел за тъмното битие на съветника на Петко Сертов, или пък е бил държан като заложник с компромати. Дали част от парите, натрупани от източването на "Кремиковци", от проституция и наркотрафик, не са захранили и партийната каса на "Позитано" 20? И изобщо за какъв дявол му е било на Станишев да предостави цялата власт в родното ФБР на
силов застраховател с мрачна слава
Другият обичаен заподозрян е Яне Янев, сочен за едно от политическите отрочета на Алексей Петров. Никак не е случайно съвпадението, че заедно с началото на операция "Наглите" срещу групата за отвличания (при която беше закопчан и дясната ръка на Петров - Хамстера), започна и шумното разпадане на РЗС. Малко след това Янев тръгна на щурм да сваля Бойко Борисов, като атаките му срещу кабинета се засилваха едновременно със затягането на примката около бившата барета.
С вчерашния показен арест Цветан Цветанов премина своя рубикон. Престъпи граница, която нито един от вътрешните министри през последните десет години не си беше и помислял да докосва. След като посегнаха на един от недосегаемите герои на прехода, сега МВР и прокуратурата са изправени пред много тежко изпитание - да представят пред съда достатъчно силни доказателства за престъпната дейност на "Октопода". И най-малката грешна стъпка може да обърне каруцата и в крайна сметка заподозрените да останат на свобода и да успеят да заметат следите си. А върху ГЕРБ да бъде лепнато обвинението, че преследва грубо политическите си противници и свободно си съчинява полицейски разработки срещу тях.
За съжаление, по-точно за голямо притеснение, последната дума отново ще има родната Темида. А напоследък тя се държи повече като милозлива госпожица, отколкото като суров и безпристрастен арбитър.


Руслан Йорданов, СТАНДАРТ




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930