Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2010 09:45 - Борисов да реже глави заради контрабандата
Автор: slivenplus Категория: Политика   
Прочетен: 449 Коментари: 0 Гласове:
0



Бойко Борисов съвсем скоро ще се убеди, че няма никакъв шанс да се справи с контрабандата, ако не се търколят няколко несправящи се главици. Премиерът е учудващо нерешителен по линия на врътките в митниците. На фона на твърдостта, която проявява към комбинациите на вътрешните и външни играчи по руските енергийни проекти, колебанието му да удари босовете на контрабандата ще продължава да ръфа от рейтинга му.

 

Още миналото лято предупредихме, че само с дунанма около уволненията на Марадоната и Цайса няма да бъдат ударени контрабандните канали. Така и стана. Ваньо Танов потъна в оправдания. А неговият вопъл, че ако го уволнят, това ще означава, че са победили „олигарсите”, ще остане като звучна плесница по гладко избръснатите бузи на премиера. Борисов е особено чувствителен, когато се заговори за „олигарси”, проспериращи и по време на неговото управление. Обективността изисква да се признае – те отдавна са непренебрежим фактор в реалната икономика и елиминирането им от играта никак не е лесно.

Но също така е факт, че „външните фактори” отдавна обсъждат обвързаността на видни гербери с акцизни „олигарси”. Точно тук е странна търпимостта, която проявява Цветан Цветанов към отдавна установената схема с фалшивите бандероли за известни монополисти.

Борисов и Цветанов очевидно не може да не са наясно, че в двете големи посолства в София има цели отдели, които следят комбините в контрабандата. Извън „Агентите на короната” англичаните имат изключително високопоставени източници на инфо във Варна (особено) и Бургас. Докато службите се ослушваха около 8 място на пристанище Варна, за да осигурят безопасност на разрушителя „Оскар Остин”, в морската столица се проведоха поредица срещи на „оперативни” на кралицата. По ирония на съдбата това се случи в деня, когато Борисов се срещаше с посланиците от ЕС. Същия ден в района на морска гара човекът на янките в морската столица (не е бившият кмет Христо Кирчев) разменяше флашки със свой източник на инфо.

Тези дискретни активности осветяват мотивираността на англичаните и американците в София да влязат в час по актуалното развитие на събитията в контрабандата. Факт е, че до преди 2-3 месеца и те бяха приспани от гръмките приказки на Танов и Дянков, че пипалата на октопода в мегаконтрабандата ще бъдат резнати. Сега е различно. Според наш източник от тези среди сегашната оценка на западняците е друга. Те не били далеч от мисълта, че на върха имало фигури, които се изкушавали да борят кризата по линия на „свежите пари” чрез контрабандните канали.

Напук на раздувките в контролирани медии, че ще бъдат ударени „олигарси” на контрабандата, „външните фактори” оформили знаков консенсус в оценката – на практика ключовите „олигарси” били поставени под контрол в активностите им в реалната икономика (енергийни доставки, зърно, туризъм), а основните контрабандни потоци течали по нови схеми.

Така уволнението на Ваньо Танов е на дневен ред. В навечерието на първата годишнина от идването на Бойко Борисов на власт той не може да изкара нищо освен общи приказки за намаляване на обемите заради кризата. Сега неговите хора треперят за изхода от сагата с папиросите „Джин Линг”. Хората на Цветан Цветанов готвят мощен контраудар заради унижението, което бяха принудени да изтърпят. Този път прословутите защитници на Дянков сред американското лоби в София няма да имат никакъв шанс за ефективни активни мерки.

Всъщност Борисов трудно ще намери някой толкова невчасов, който да не знае къде се намира, когато мънка, че уж прави яки реформи. Хората на Трактора в митниците са отмъстени – една година пълно безхаберие дава основание на бившия премиер да повтаря до втръсване, че проблемът на правителството е, че не съумява да си събере приходите.

Причините са два типа – системни и кадрови. „Кадровите находки” на Бойко Борисов са неизброими (Цачева, Фидосова), но такъв като Ваньо Танов е без конкуренция. Борисов няма никакъв шанс да намери втори подобен. Борисов наистина е в кофти положение – или не разбира от кадри, поставяйки Танов начело в митниците, или е постъпил така по други съображения. В момента отстраняването на Танов не е никакъв проблем. Борисов е узрял за това.

Цветанов ще го улесни със знакови уволнения на висши ченгета, за да не се нарушят балансите с „колегата” Дянков. Тежко за Борисов очевидно е друго – да намери читав професионалист, който да осигури парички за хазната чрез ресурсите на митниците.

Любомир Живков
www.versia.bg




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930