Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2010 19:01 - Чакайте нова вълна пенсионери до месеци
Автор: slivenplus Категория: Политика   
Прочетен: 766 Коментари: 1 Гласове:
2



image

С Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ “Подкрепа”, разговаря Лиляна Филипова

- Г-н Манолов, вече са ясни промените в пенсионната система. Как ще ги коментирате?

- За съжаление пак виждаме някакво еклектично творение. Реформа, с която държим осигуровките на минимум, освобождаваме пари за бизнеса, а в същото време караме хората да работят по-дълго, е категорично неприемлива. Разбира се, предлагат се и много полезни неща, които отдавна трябваше да станат, за да се въведе ред.

- Нали вдигането на стажа с 3 г. се смята за по-мек и гъвкав вариант от повишаването на възрастта?

- И той е абсурден. Ако не се вдигнат осигуровките, ще минат няколко години и пак ще започнат да обясняват как трябва да се повиши още я стажът, я възрастта. Не може осигуровките да се свалят, системата да се обезкървява и да се твърди, че единственото спасение е хората да работят по-дълго и да мрат по работните си места.

Обещават, че след кризата вероятно ще се мисли за плавно повишение на осигуровките, но в закона нищо не е записано. Дават ми някакви програми, в които на едната страница пише едно, на другата - обратното. Като се прави пенсионна реформа, тя трябва да бъде моделирана и в приходната, и в разходната част. Вместо това се говори за лихвена ваканция за невнесените осигуровки. Ами как да има пари и системата да не грохва, когато брутално се поощрява неплащането за пенсии?!

- С колко да се вдигнат осигуровките и откога?

- Имаше някакви разчети, че за да се възстанови балансът на НОИ, е нужно 6-9% увеличение. Но за да се изчисли прецизно, трябва да се види колко души точно ще внасят тези пари и колко ще теглят. Това, което се прави в момента, ще напълни системата още тази година с нови пенсионери. Това е повече от сигурно. Не е нужно да си голям умник, за да се сетиш, че когато вдигат стажа с 3 г., всеки, който е около границата, ще тръгне да се пенсионира.

- Но цяла Европа вдига пенсионната възраст заради застаряването.

- Така е, но повечето страни разтеглиха това във времето. В Германия 3-годишното повишение на пенсионната възраст ще стане до 2024 г., за да може натоварването върху сегашното поколение да бъде смекчено. А у нас казват: "От утре." Ами още от утре ще се надигне нова вълна пенсионери тогава.

- Доволен ли сте, че старата ви идея за затвор за работодатели, дължащи осигуровки, най-после влиза в Наказателния кодекс?

- Това много ме притеснява, защото може да стане поредният политически трик. Преди 5-6 г. се въведе такава мярка, но някакъв съд я отмени. Ако сега първо дадем лихвена ваканция, а после съдът отмени затвора, някой пак доволно ще потрива ръце и ще си пие уискито. Известно ни е, че богатите и тези, които не искат да плащат, имат много силно лоби и като нищо утре ще се окаже пак, че няма такъв закон. Затова нека първо законът да влезе в сила, пък после да говорим за ваканции.

- Не сте ли съгласен, че е по-добре да се съберат 300 млн. лв. от дължимите осигуровки и неправомерно взети пенсии и обезщетения и да се опростят 100-те млн. лихви?

- Не съм оптимист, че това ще стане. Само знам, че когато НОИ събираше осигуровките, длъжниците бяха сведени до минимум. Към тях имаше специфичен подход. А сега в НАП нямат външен поглед към нещата.

- Как гледате на идеята шефът вече да не може да освобождава подчинените си, когато навършат години за пенсия?

- Одобрявам я. Досега, когато човек стигнеше до пенсия, той трябваше да напусне работа, за да получи пари от НОИ. И после работодателят пак трябваше да го назначава, ако му е полезен. Сега тази бюрократична процедура се премахва.

Няма опасност някой да работи колкото си иска, още повече за сметка на някой по-млад, защото работодателят има достатъчно законови основания да го уволни.

- Споделяте ли възмущението от предложението самоосигуряващите се да получават майчински и болнични върху минималния доход и чак след подаване на данъчната декларация да им се доплаща?

- Това определено е неприятно както с оглед на обезщетенията, така и при плащането на осигуровките, където редът е същият. Едно плащане накуп в средата на годината винаги натоварва и се възприема болезнено. Хората предпочитат каквото имат да го дават, да го дават на части, разтеглено във времето. Очевидно хипотезата е била, че те така и така нищо не внасят. Но тези, които не внасят, няма да го правят и занапред. Това няма да повиши приходите.

- Трябва ли майките, които неправомерно са взели обезщетение, докато детето им е било на ясли, да върнат парите?

- Проблемът има различни аспекти. В някои случаи става въпрос за недобросъвестно отношение, в други - за незнание, а в трети - за материална принуда. Някои влизат в хипотезата, че добросъвестно получени суми не се връщат. НОИ контрира с факта, че майките подписват неверни декларации, но пък точно той очевидно не е проследил какво става след това. Вярно е, че държавата е чувствителна, защото се възроди ужасният феномен отпреди години да се върти бизнес с майчинството. Пак се появиха фирми за майки, което е деморализиращо и редът трябва да се спазва. В случая решението трябва да се измисли внимателно.

- Как ще коментирате орязването на опцията за покупка на стаж от 5 на 2 г.?

- Хич не ми харесва. Това противоречи на идеята човек да бъде оставен по-дълго на осигурителния пазар. Когато си купиш стаж, това ти дава някакви осигурителни права. Ако тази възможност се ограничи, това неизбежно те бута към по-високата възраст за пенсиониране. Ужсе твърди, че не е тази целта на занятието, но всъщност е точно тази. Няма какво да се заблуждаваме.

- Как си обяснявате факта, че няма поправки, които да преместват тежестта към втората пенсия въпреки заявката, че на нея ще се разчита, за да растат парите за старост?

- За първи път втора пенсия ще бъде платена на 1 януари 2020 г. и в момента купонът е "Отлагай и живей!". Драмата ще започне след 10 г., когато се разбере, че всъщност задължителното допълнително осигуряване е един хубав бизнес за шепа хора, а пари за пенсии няма. Както сега се оказа, че няма пари за професионални пенсии и тихомълком въпросът се върна към НОИ.

Само че те засягат много малко хора, докато втората пенсия е масова. Скоро видях портфейла на един универсален фонд - 70% от инвестициите бяха в банкови депозити, 20-30 - в колективни схеми, от които печелят само акционерите, съвсем малко в ДКЦ и останалото в имоти - техните собствени офиси и т.н. Фондовете играят за себе си и се възползват от уникалната възможност за лесен и успешен бизнес.

В кризата, когато всеки мисли откъде да изкара 2 лв., на тях всеки месец им се снасят паричките, които задължително се събират от хората. Ако тези пари се управлявахаот НОИ, управлението им щеше да бъде от много по-малко хора и парите за пенсиите щяха да са сигурни. 2020 г. ще има вой до небесата, но виновните тогава няма да бъдат на една ръка разстояние, за да го отнесат.

24 часа



Тагове:   нова,   месеци,   вълна,


Гласувай:
2



1. therainss - Димитър Манолов
15.07.2010 19:05
Голям пич
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930